Gå til sidens hovedinnhold

Barneselskap på 70-årsdagen

200 barn er med og ønsker dronning Sonja gratulerer med dagen når hun fyller 70 år i år.

(SIDE2): Den 4. juli feirer dronning Sonja sin 70-årsdag i Stavanger. Torsdag ble programmet offentliggjort, og dagen skal feires i Stavanger.

Stolt by
- Det er en stor ære for Stavanger å arrangere og feire dronning Sonjas 70-årsdag, sier Torstein Nielsen, prosjektleder for arrangementet til Side2.

Han påpeker at det betyr svært mye for byen på mange måter, spesielt med tanke på at Stavanger er europeisk kulturhovedstad i 2008.

- Da får vi vist alle hva vi kan tilby, sier Nielsen.

Her er programmet:
Kongefamilien ankommer Skagekaien med Kongeskipet Norge den 4.juli, skrives det på kongehusets informasjonssider.

På Skagekaien blir Kongefamilien tatt offisielt i mot, og etter en spasertur til Torget, vil Ordfører Leif Johan Sevland hilse Dronningen. Forsvarets Musikkorps Vestlandet og Stavanger Brassband spiller. Deretter vil Kongefamilien overvære morgenmessen i Stavanger Domkirke.

Feiringen av Dronningen inkluderer en rekke kulturelle innslag:
- Folkedansere fra mange nasjoner møter de kongelige når de kommer ut fra Domkirken. Dansere og sangere ledsager Dronningen og hennes følge fra Domkirken til Byparken, der det blir forestilling ved musikkpaviljongen.
- Det holdes bursdagsfest for barnehagebarn i Rektorhaven på Kongsgård, der 200 barn vil møte Dronningen.
- Musikkorpsene i Rogaland vil danne et stort korps med musikanter i alle aldre og spille i Kongsgård skolegård.
- Killing Butterflies spiller på øvre torg.
- Danseensemblet Project Bandaloop opptrer på fasader omkring Domkirkeplassen
- Danseforestilling i Laugmannsgaten
- Metropolis underholder på Arneageren med ulike artister.
- Rogaland Teaters Barne- og ungdomsteater opptrer i Sølvberget

Regjeringens gave
Regjeringens gave til Dronningen på hennes 70-årsdag, er utstillingen «Til Dronningen» - en utstilling av barnekunst fra hele landet. Utstillingen åpnes og overrekkes av statsminister Jens Stoltenberg i Sølvberget, Stavanger kulturhus, og vil være åpen for publikum hele sommeren, fram til 19. august.

Fakta om Sonja
Hennes Majestet dronning Sonja er født 4. juli 1937 i Oslo. Hun er datter av Karl August Haraldsen (1889–1959) og Dagny Haraldsen (1898–1994), ifølge Wikipedia.

Sonja Haraldsen møtte kronprins Harald første gang i 1959. Ni år senere ble det klart at hun fikk gifte seg med sin utvalgte.

I mars 1968 kom meldingen om at kong Olav hadde gitt sin tillatelse til at kronprinsen fikk gifte seg borgerlig. Forlovelsen ga støtet til en debatt om monarkiets fremtid i Norge. Motstanden mot at kronprinsen giftet seg borgerlig var langt mindre enn mange fryktet. Kronprinsesse Sonja ble fra første stund godtatt av folket som medlem av Kongehuset. Den 29. august 1968 sto bryllupet i Oslo Domkirke.

Da kong Olav V døde 17. januar 1991, overtok kronprins Harald som konge. Sonja ble da Norges første dronning på 53 år.

Kongeparet har barna prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon Magnus.

Kongens feiring
Den 21. februar i år fylte kong Harald 70 år. Dagen ble markert med flere dagers feiring i Oslo.

Prinsesse Märtha Louise fikk æren av å lede festforestillingen til ære for de kongelige 70-årsjubilantene i Oslo rådhus, som besto av kulturelle innslag fra hvert av fylkene i Norge, pluss Svalbard.

Rådhuset var spekket av kongelige fra Europa - aldri før har så mange kongelige vært samlet i Oslo. 58 kongelige og flere statsledere deltok under feiringen.

LES SAKEN: Rørt Märtha gratulerte pappa

Les flere saker fra feiringen:

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene