Gå til sidens hovedinnhold

Barnet mitt bruker narkotika

Rusmiljøet på Grønland får stadig yngre medlemmer. Mistenker du at barnet ditt bruker narkotika av noe slag?

Alle foreldres mareritt: Barnet kommer i kontakt med personer som introduserer han eller henne for ulovlige rusmidler. Etter å ha observert stadig yngre personer i rusmiljøer på Grønland, gir Østkantavisa deg nå noen råd fra politiet om hvordan du kan bremse og stoppe en dårlig utvikling.

Vi håper at barna våre skal ha sterke nok holdninger mot dop når de før eller siden får tilbudet. Men uansett hvor mange ganger det blir sagt på forhånd at "det er farlig", så er det alltid en mulighet for at barnet gir etter.

Hvis du har mistanker, bør du vurdere følgende:

* Hvis du mistenker at barnet ditt bruker narkotika, så gå forsiktig frem når du vil snakke om dette. Det er viktig at han/hun stoler på deg og at du viser at du er der og vil hjelpe.

* Du må gjerne skaffe deg kunnskap om narkotika, men det viktigste du gjør er å være til stede i barnets liv. Er du mye sammen med barnet ditt, merker du eventuelle adferdsendringer.

* Det er også viktig at du markerer din motstand mot rusmisbruk, slik at du er med på å skape og formidle holdninger mot narkotika.

Enkelte ungdomsmiljøer i flere vestlige land har nå byttet ut "Say NO til drugs" med "Say KNOW to drugs".

Altså, den bastante holdningen at narkotika er noe vi ikke skal ha inn i kroppen, er i enkelte ungdomsmiljøer byttet ut med en farlig tanke om at kunnskap om dopet skal ufarliggjøre misbruket. Dessverre er det ikke slik at en person som vet alt om ecstacy unngår å svelge pillen på en fest.

Her er hva du skal se etter hos ungdommen i ditt hus, hvis du har mistanker:

* Ungdom vil vanligvis sette alt inn på å skjule misbruk, og bruker gjerne stoffet ute. Derfor kan det være vanskelig å oppfatte faresignaler i tide. Et av de første tegnene på rusmisbruk er forandringer i oppførsel og følelsesmessige reaksjoner som barnet ikke har hatt før. Det kan være irritasjon, fraværenhet, plutselige raseriutbrudd osv.

* En ungdom som bruker narkotika får også gjerne problemer på skolen, for eksempel vanskeligheter med å følge med på undervisningen, konflikter med andre elever og skulking.

Tilstedeværelse er ikke alltid like lett når man jobber fullt. Men å bygge opp et godt vennskap med stadig mer åpenhet og en klar holdning mot narkotika, er essensielt i kampen mot rusmisbruket.

Fortell din historie

Vi ønsker å høre din historie. Kanskje kan den hjelpe andre til å komme seg ut av problemer eller unngå dem? Kontakt Østkantavisas journalist, Bjørn Lecomte, ved å sende e-post til bjorn.lecomte@lokalavisen.no eller ring 480 71 910. Du kan være anonym.

Punktene med * foran er hentet fra politiets informasjon om narkotika på www.politi.no.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021