RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Barnets beste» skal opp i Høyesterett

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Høyesterett skal avgjøre om det er best for barnet å ikke ha samvær med pappaen når foreldrene krangler.

Saken kan få stor prinsipiell betydning i vurderingen av hva som er til barnets beste i saker der den ene parten nektes samvær når konfliktnivået er høyt mellom foreldrene.

Krangelen mellom mor og far startet for fire år siden da moren anmeldte faren for å ha forbrepet seg seksuelt på hennes barn fra et tidligere forhold. Saken ble henlagt. Moren nektet samvær med deres felles barn. Faren gikk til tingretten og fikk tilkjent samvær under tilsyn. Saken ble anket til lagmannsretten som bestemte at faren ikke skulle ha samvær. Retten mente at samvær kunne medføre så høyt stress at det gikk utover jenta.

Dommerne i lagmannsretten var delt i sin beslutning. Mindretallet mente det var svært uheldig at jenta skulle vokse opp uten kontakt med faren.

- Mor nekter far samvær med datteren. Det er svært lite rettspraksis på dette. Høyesterett må avgjøre om retten til å kjenne sitt biologiske opphav vinner over morens behov for trygg omsorg. Dagens rettspraksis er opp mot 20 år gammel, sier morens advokat Gro Hamre til VG.

- Høyesterett skal avgjøre om en av foreldrene kan motarbeide samvær så mye at det blir regelen og utfallet når rettsapparatet avgjør saken. Deretter må Høyesterett vurdere om brudd på forholdet til en av foreldrene er til barnets beste, sier Arild Humlen som representerer pappaen.

- Det er ikke til mitt barns beste å vokse opp uten å kjenne sin far, sier barnefaren til avisen. Han ønsker at samværet skal trappes opp med tiden, og godtar at dette skjer under tilsyn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere