Snart starter innspillingen av Bollywood-filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway», som skal fortelle det asiatiske filmpublikummet den sanne historien om et indiske ektepar som ble fratatt sine to barn av barnevernet i Stavanger i 2011.

Hovedrollen skal spilles av Bollywood-stjernen Rani Mukerji.

– Hun er en av Indias mest kjente skuespillere og mannen hennes, Aditya Chopra, er en av Bollywoods aller mektigste filmprodusenter.

Det sier Rina Sunder, som er forfatter og leder av organisasjonen Det moderne India. Hun er norsk med indisk bakgrunn, og har skrevet en kommentar om saken, publisert i Nettavisen Norsk debatt i dag.

Les kommentaren her: Merkevaren Norge kan stå framfor en (hittil ukjent) PR-katastrofe.

I kommentaren skriver hun at det virker som om Innovasjon Norge og det diplomatiske Norge er fullstendig uforberedt på hva som kan komme av dårlig PR på grunn av filmen.

Mukurji sier ifølge Deadline at filmen handler om en kvinnes vilje til å kjempe mot alle odds, og til å ta opp kampen mot et helt land.

Kan nå hundrevis av millioner på kino

Skuespiller, produsent og sjef for festivalen BollywoodFest i Oslo, Nasrullah Qureshi, kjenner til den aktuelle filmen, og forteller at den kan nå langt dersom den blir populær i India.

– Hvis filmen når fram, så snakker vi umiddelbart om millioner. En B-film i India sees av 30-50 millioner, mens en A-film ikke har noen begrensning. Da kan vi snakke flere hundre millioner. Det handler om befolkningstall, men også fordi de elsker film i India. I landet bor det godt over 1,3 milliarder mennesker.

Les også: Frp-Helgheim reagerer sterkt etter dommen mot IS-kvinnen

Han forklarer at familiedrama er svært populært på filmlerretet i India, men at det er en ny vri å lage et alvorlig, mer politisk innrettet familiedrama. Derfor er det vanskelig å si hvor godt akkurat denne filmen vil gjøre det.

Det ikke klart når filmen vil stå ferdig. Den skulle egentlig filmes i Norge senere i år, men Qureshi sier han har snakket med noen av dem som står bak filmen, og at de har bestemt at den skal filmes i India. Norge ble for dyrt.

Fikk barna fratatt

I mai 2011 ble det indiske ekteparet i Stavanger fratatt omsorgen for sine to barn på fem måneder og tre år. Det skjedde ifølge Stavanger Aftenblad etter bekymringsmeldinger om dårlige oppvektskår.

Familien flyttet til Stavanger fordi til faren jobbet i et multinasjonalt olje- og gass-selskap.

Foreldrene hevdet at barnevernet reagerte på at barna sov i samme seng som foreldrene og at de spiste med hendene. Barnevernet bestridte at saken handlet om kulturforskjeller.

Norske myndigheter fant deretter ut at familien hadde kontakter høyt oppe i Indias politiske system. Hendelsen ble en mediesak i India og foreldrenes besteforeldre møtte landets president. Indias ambassade fordømte barnevernets avgjørelse.

I mars 2012 overførte Stavanger tingrett omsorgen for barna til deres onkel i India, og moren flyttet ut av landet sammen med barna, mens faren fortsatte å jobbe i Norge.

Samtidig som barnevernssaken utspilte seg i media jobbet fotograf og filmskaper Vidar Trellevik, som er daglig leder i VPB Media, med indiske filmer som ble spilt inn i Norge.

– Jeg husker at de som var i Norge var opptatt av denne saken. De var kritiske til Norge og hadde liten forståelse for den norske håndteringen, sier han til Nettavisen.

– Det å sove på samme rom eller å være litt fysiske - det er ikke barnemishandling i deres øyne. I tillegg er det deres tradisjon å spise ris med hendene.

Trellevik, som har vært med å lage Bollywood-filmer som er sett av opp mot 100 millioner kinobesøkende, sier han tror denne filmen kan nå ut til et stort publikum dersom filmskaperne lykkes.

Setter Norge i et dårlig lys

I innlegget som Rina Sunder har skrevet i Nettavisen Norsk debatt om filmen, skriver hun at hun mener den vil svekke Norges omdømme hos Bollywood-publikummet, som strekker seg langt utenfor Indias grenser.

Hun mener at filmstjernen Mukerji ikke ville spilt inn en slik film uten at den viste sympati mot den indiske familien.

– Rani tar ikke et manus hvor det ikke er både hun og India som vinner fram.

Hvilket inntrykk vil denne filmen gi India om Norge?

Vi i Norge ønsker å markedsføre Norge som en vakker fjordnasjon, men vi vil nå få en ny merkevare som et inhumant land som stjeler barn.

Får slakt

I debattinnlegget slakter Sunder Innovasjon Norge. Like etter kunngjøringen av Mrs. Chatterjee vs. Norway var India-direktør Cristian Valdres Carter i Innovasjon Norge ute i Economic Times i India og inviterte den indiske filmbransjen til å spille inn flere filmer i Norge.

«Saken er enda et eksempel på manglende forståelse i Norges møte med en annen kultur: Det er typisk norsk å være god. Vi vet best, våre løsninger er best, også når det kommer til barneoppdragelse.

Jeg ville tro Valdnes Carter burde være mer opptatt av å tenke brannslukking når merkevaren Norge nå vil bli satt i et ekstremt dårlig lys, gitt Rani Mukherjees enorme outreach» skriver hun.

Det mener hun kan gå utover det norske næringslivet i Asia.

– Vi konkurrerer med så mange andre land om en posisjon i det indiske markedet, så når dette når ut til India og inderne så stiller vi litt dårligere enn for eksempel Sverige og Finland.

Les også: Bøndenes krav blir ikke hørt i jordbruksoppgjøret:- Urovekkende lavt

Svarer på kritikken

Helene Friis, direktør for strategisk posisjonering i Innovasjon Norge, svarer på Nettavisens spørsmål over e-post.

– Hva har dere tenkt til å gjøre med den negative PR-en denne filmen kan skape for Norge i øst-Asia?

– Innovasjon Norge følger med på omtale som kan være relevant for norsk næringsliv. En slik sak kan påvirke Norges omdømme, og vi samarbeider med Utenriksdepartementet om å håndtere dette når vi vet mer om reaksjonene.

– Rina Sunder mener filmen vil sette merkevaren Norge i et "ekstremt dårlig lys". Gjelder Innovasjon Norges entusiasme for indiske filminnspillinger i Norge også denne filmen?

– India og Norge er demokratier som baserer seg på ytringsfrihet. Vi ønsker journalister, filmprodusenter og andre velkommen til Norge, selv om de skulle være kritiske til sider ved det norske samfunnet.

Sunder tror filmen vil nå den fremadstormende middelklassen i India, som hun sier ikke kjenner til Norges som et idyllisk fjordland.

– Men hvis norsk barnevern gjorde noe galt, hvorfor er det ille at indere får vite om det?

– Jeg er glad i Norge og bryr meg om merkevaren Norge. Denne filmen vil nå ut bredt, og det er trist at selv de fattige på landsbygda og middelklassen i India skal ha dette som sitt førsteinntrykk av Norge.