*Nettavisen* Nyheter.

Barroso: Vi er i samme båt

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): EU-økonomien jobber for å ta seg gjennom stormen, og det gjelder fortsatt å holde sammen i båten, sier Kommisjonens leder José Manuel Barroso.

11.09.13 14:10

Den vanskelige økonomien og behovet for vekst var igjen hovedtema da Barroso onsdag holdt sin årlige tale om tilstanden i Unionen. Kommisjonens president tar til orde for en enda tettere politisk og økonomisk union.

- En politisk union må være vår politiske horisont, sa Barroso.

De europeiske lederne må ikke la EU bli delt mellom nord og sør, ferske og etablerte medlemsland og de innenfor og utenfor eurosonen, understreket Barroso i sin tale i EU-parlamentet i Strasbourg.

- Når man er i samme båt, kan man ikke si at «deres ende av båten er i ferd med å synke». Vi var i samme båt da ting gikk bra, og vi sitter sammen når ting er vanskelige, sa Barroso.

Krisen er ikke over, advarer Barroso, men i en avgjørende fase nå.

- For Europa er bedringen i sikte. Vi må selvsagt være på vakt. Men vi er på rett vei, sa Barroso og understreket behovet for holde oppe dampen i reformarbeidet.

- Vi skylder våre 26 millioner arbeidsledige det, sa han og vil først og fremst ha på plass en bankunion.

Det skal mye vekst til før hele eurosonen kan legge krisen bak seg. En firedel av den greske økonomien er utradert siden starten på krisen, og Unionen sliter med skyhøy ledighet.

Han beskrev talen som «et klapp på egen skulder for tiltak Barroso ikke støttet og løsninger han ikke oppnådde».

- Dersom det er en endring i den økonomiske situasjonen, er det ikke takket være konservative tiltak, men til tross for dem, mener Stanishev og sier det er sosialistenes «progressive initiativer» som er løsningen.

- Hvis dere ikke liker dagens Europa, må dere forbedre det, sa Barroso og lovet at EU ikke skal henge seg opp i detaljer.

- Europa må være stort i de store spørsmålene, og bry seg mindre om småting, framholdt kommisjonssjefen.

Han lovet styrket samarbeid med Ukraina, som ønsker nærmere forbindelser med EU og sa at unionen ikke vil vende ryggen til regjeringen i Kiev. Avisen The Guardian tolker dette som en skjult advarsel til Russland, som har et spent forhold til nabolandet Ukraina.

Barroso minnet også parlamentarikerne i Strasbourg om at det neste år er 100 år siden første verdenskrig brøt ut. EU er et fredsprosjekt, noe fjorårets tildeling av Nobels fredspris til unionen var en viktig påminnelse om, sa EU-kommisjonens sjef. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.