*Nettavisen* Nyheter.

Barth Eide: - Forsvaret ikke raskere enn politiet

Oslo (NTB): Forsvaret kunne ikke ha kommet seg til Utøya raskere enn politiet, mener forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

I rapporten konkluderer 22. juli-kommisjonen med at Forsvarets spesialstyrker ikke er et realistisk alternativ til politiets beredskapstropp som førstelinjeberedskap mot terrorhendelser. Kommisjonen gir Forsvaret mye ros for å ha opptrådt som det skulle.

Kommisjonen har imidlertid ikke gått inn på hvor raskt spesialsoldater kunne ha vært framme på Utøya, med utgangspunkt i anmodning fra politiet og med de midlene som sto til rådighet i fjor sommer, skriver Aftenposten.

Etter det avisen erfarer, har imidlertid Forsvaret selv gjort denne vurderingen. Konklusjonen er at Forsvaret ikke ville ha vært raskere framme på Utøya enn politiet. Årsaken er at Forsvarets spesialkommando (FSK) befinner seg på Rena i Hedmark, og helikoptrene som måtte ha fraktet soldatene, er på Rygge i Østfold.

Generalmajor Erik Gustavson, sjef for operativ avdeling i Forsvarsstaben, sier han ikke kjenner til denne vurderingen. Men forsvarsminister Espen Barth Eide gjør det.

- Konklusjonen som det vises til her, er den samme som jeg har hørt. Jeg mener det er viktig ikke å gi inntrykk av at utfallet på Utøya ville blitt et annet om Forsvarets ressurser hadde blitt brukt, sier Eide. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.