RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barth Eide gir NATO-sjefen torturrefs

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): NATO-sjefen får krass kritikk av forsvarsminister Espen Barth Eide for å ha sagt at det er greit å bruke informasjon som er kommet fram under tortur.

- Tortur er forbudt etter både europeiske og FNs konvensjoner og samtlige av NATOs medlemsland har sluttet seg til dem, sier Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter.

Alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa mandag at det er greit at myndigheter bruker informasjon fra torturerte fanger, dersom det kan forhindre terrorangrep.

- Det er klart at du ikke kan bruke informasjonen selv om ikke du selv er torturisten, sier Barth Eide, som kaller Fogh Rasmussens uttalelser for uakseptable.

Fogh Rasmussen uttalte seg i forbindelse med en debatt som pågår i Danmark. Utenriksminister Villy Søvndal sa i helgen at myndighetene ikke skal kunne bruke opplysninger framkommet under tortur, og det førte til anklager fra opposisjonen om at han satte danske borgeres liv i annen rekke.

Søvndal gjorde retrett i spørsmålet, og statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne sa tirsdag at danske myndigheter kan bruke slik informasjon. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere