*Nettavisen* Nyheter.

Barth Eide tar avstand fra israelske utbygginger

Oslo (NTB): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener Israels bygging av nye bosetninger på okkupert land er i strid med folkeretten. Han ber Israel omgjøre beslutningen om bygging av 1.285 nye boliger.

2012 blir et rekordår, det er over ti år siden Israel har etablert så mange nye boliger på okkupert palestinsk område. Beslutningen om den siste utbyggingen utgjør, ifølge Utenriksdepartementet, 2 prosent av alle boliger som er bygget i det okkuperte området siden 1967.

- Denne kunngjøringen føyer seg inn i et mønster av stadig nye utvidelser av israelske bosetninger og folkerettsstridig overtakelse av palestinsk land, sier Barth Eide.

Israelske myndigheter offentliggjorde 6. november at de har lagt ut på anbud bygging av 1.285 nye boenheter i bosetningene Ramot og Pisgat Ze'ev i Øst-Jerusalem og i bosetningen Ariel på Vestbredden.

I oktober godkjente israelske myndigheter 797 nye boliger i Gilo og 108 nye boliger i Talpiot i Øst-Jerusalem. Israel planlegger også byggingen av et militærakademi på ikke-israelsk område på Oljeberget i Jerusalem. I høst har i tillegg to nye utposter blitt etablert på Vestbredden; Nahalei Tal og Nord-Tzofin, nordvest for Ramallah og nær Tzofin-bosetningen nord for Qalqiliya.

- Jeg oppfordrer Israel til å omgjøre beslutningen om nye anbudsrunder. De israelske bosetningene i Øst-Jerusalem vanskeliggjør arbeidet med å finne en løsning på Jerusalem-spørsmålet, sier Espen Barth Eide. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.