RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Basistrening - hva er det?

Sist oppdatert:
Hvorfor velge denne treningsformen?

(SIDE2): Basistrening er trening av fysiske og tekniske grunnelementer der målet er å skape forutsetninger for å overføre kraft i bevegelser, og derigjennom en mer effektiv teknikk.

Denne artikkelen er levert av trening.no.

Stabilisering
Det gjennomføres gjerne i sal, og inneholder både generelle og spesifikke øvelser. De generelle kan for eksempel være typiske stabiliseringsøvelser. De mer spesifikke øvelsene, som etterligner teknikken som skal forbedres, blir vanligvis kalt imitasjonsøvelser.

Denne type trening er spesielt viktig når grunnleggende egenskaper hemmer gode tekniske løsninger. Det blir da viktig å legge opp treningsprogram som forbedrer disse svakhetene. Dette kan for eksempel være trening av kontroll og stabilitet i ankel, hofteledd, eller skulderledd for langrennsløpere.

Øvelsene må da være så spesifikke at elementene som trenes kan overføres til rulleski og ski. Språkbruken og teknikkelementene bør også samkjøres mellom de ulike treningsarenaer.

Hurtigere kraftutvikling
Det norske sprintlandslaget har trent spenst og imitasjonstrening i trapp med Vebjørn Rodal. Dette har utviklet utøvernes evne til hurtig kraftutvikling, og samtidig påvirket forutsetningene for god teknikk; stabilitet og kontroll i hofte og buk, tyngdepunktpersepsjon og tidlig kraftutvikling i frasparket.

Utøvere på det norske kvinnelandslaget trener imitasjonstrening i sal med Morten Bråten i Olympiatoppen. Treningen har hatt som mål å forbedre arbeidsposisjonene, stabiliteten og derigjennom kraftoverføringen. Aller viktigst er det at utøverne blir bevisste på element de må fokusere på i skiløypa, slik de kan trene time etter time med god teknikk på snø.

Les flere saker fra trening.no
Bootcamp
Muskelaktivering på stabilit vs ustabilt underlag
Crossfit-trening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere