*Nettavisen* Nyheter.

Bastesen ute av Tinget

Steinar Bastesen og Kystpartiet risikerer å ramle ut av Stortinget. Sjekk ditt fylke her!

31.08.05 18:10

BODØ (TV 2 Nettavisen): Hvis det hadde vært stortingsvalg i dag, ville ikke Bastesen fra Nordland blitt valgt inn igjen på Stortinget, viser mandatfordelingen til TV 2 Nettavisen.

Bastesen, som ble alvorlig syk i 2001, har vært ute i hardt vær før. Etter hjerneslaget kjempet han seg tilbake til Stortinget, og fortsatte å servere friske uttalelser både fra talestolen og i media.

Det så lyst ut for partiet da den populære ordføreren i Skjervøy, Roy Waage, meldte seg ut av Kristelig Folkeparti og inn i Kystpartiet. Partiet fikk ny vind i seilene, og mange håpet at partiet skulle klare å få inn både Bastesen og Waage inn på Stortinget. Men nå risikerer partiet å ryke ut etter åtte år på Stortinget.

- Vi er alltid bekymret for dårlige meningsmålinger, sier Steinar Bastesen til TV 2 Nettavisen. Men han akter ikke på noen måte å legge inn årene.

- Det er bare én meningsmåling som teller, og det er den 11. og 12. september, sier Bastesen.

KrF på dypt vann
I tillegg ser det ut til at Waage drar Troms KrF med seg i dragsuget. Hvis det hadde vært valg i dag, ville nemlig også Ivar Østberg, som er førstekandidat for KrF i Troms, mistet sin stortingsplass. I dag har KrF ett stortingsmandat fra Troms.

- Ja, jeg regner med at Waage tar en del stemmer fra KrF i Troms, sier Østberg til TV 2 Nettavisen.

Østberg er fortsatt optimist, til tross for at KrF risikerer å ikke få noen mandater fra Nord-Norge. Ifølge TV 2 Nettavisens mandatfordeling har KrF i Nord-Norge nå kun ett utjevningsmandat i Nordland.

Solid framgang
- For åtte år siden sa alle journalistene at vi ville gjøre et katastrofevalg. Men da gikk vi fram ni prosent til 15 prosent de siste 14 dagene. For fire år siden rykket vi også fram de siste ukene til 12 prosent, sier Østberg, som også ser sitt snitt til å slenge et politisk spark til sin gamle kollega Roy Waage.

- Waage klager over at regjeringspartiene går inn for skattelette. Men Kystpartiet har programfestet at de vil ha mer skattelette enn det samarbeidsregjeringen har lovet, sier Østberg.

Det er Ap og Frp som har flest lojale velgere i Nord-Norge. I landsdelen er det foreløpig flertall for en rødgrønn regjering. Høyre har mistet ett mandat i Nordland, mens Ap har mest å gå på i forhold til å beholde sitt tredje mandat.

I Troms går SV går fram med ett mandat, og ville ha fått to stykker inn på tinget hvis det hadde vært valg i dag. I Nordland ville Høyre mistet ett mandat, og stått tilbake med ett. Likevel går ikke noen andre partier fram i fylket, på grunn av den nye valgloven får fylket færre representanter neste stortingsperiode.

TV 2 Nettavisen kommer i kveld med en ny meningsmåling.

Vi følger også folkemøtet i TV 2 i kveld klokka 21.40 i Bodø. Hill-Marta Solberg, Lars Sponheim, Per-Kristian Foss, Siv Jensen, Øystein

Djupedal og Marit Arnstad skal diskutere økonomi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.