*Nettavisen* Nyheter.

Bastholm: Ap, SV og MDG er en spennende konstellasjon

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet De Grønne

MDG-leder Une Aina Bastholm feier Sp av banen. De vil ikke i regjering med MDG.  Foto: Nrk

MDG-lederen kommer med en Sp-finte - mens Ap er tause.

17.09.20 08:46

Med Arbeiderpartiet som største parti i en regjering, så synes MDG-leder Une Bastholm den mest interessante konstellasjonen er Ap, SV og MDG.

Bastholm peker på at til tross for at MDG og Sp er enige i enkelte saker, står partiet langt unna MDG i klima- og miljøspørsmål. Men i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen vil hun ikke slå fast at døra er lukket.

– Det er realismen her i hvor mye vi kan klare å få til av grønn politikk uten at det nulles ut av andre tiltak og seire som Senterpartiet vil ha med i den samme plattformen. Det er grunnen til at jeg sier at en regjering der Sp ikke er med, er en regjering som vil få til mye mer på klima og natur, sier hun.

MDG får 4,3 prosent i Nettavisens rykende ferske måling. Det ville ført til en åttedobling av antall stortingsrepresentanter for MDG fra dagens ene.

Les også: Måling: Verste Ap-resultat på 17 år

Vil gå først til Ap

Bastholm sier også at MDG har noen av de samme utfordringene med Senterpartiet som med Frp, som er det eneste partiet som MDG har sagt at det er uaktuelt å samarbeide med.

MDG-lederen avviser at hun har en drømmeregjering, men understreker at det har betydning hvor maktfordelingen ligger i et regjeringssamarbeid.

MDG er et blokkuavhengig parti, men partiet har slått fast at det er mest sannsynlig at de etter stortingsvalget først har samtaler med Arbeiderpartiet.

Les også: Slik skal Jonas knuse Erna

SV holder døra åpen

SV-leder Audun Lysbakken sier at SV vil holde døra åpen for alle og vente med å velge mellom mulige samarbeidspartnere til det foreligger et valgresultat.

– Vi har et ønske om å samarbeide med Arbeiderpartiet og Rødt, som er de partiene som vi har felles utspring med i arbeiderbevegelsen. Vi har et ønske om å samarbeide med MDG, som vi har mye felles med i klima- og miljøspørsmål, og vi har også et ønske med Senterpartiet, som vi har mye til felles med i fiskeri- og landbrukspolitikk, EU-motstand og så videre, sier han.

- Jeg kan lede et spennende lag

Nettavisen stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre følgende spørsmål tirsdag:

- Kan det hende at du må innlemme flere enn SV og Senterpartiet (Sp) i regjering eventuelt?

- Det er utgangspunktet vårt at det er de to partiene vi samarbeider med i regjering, så vil vi snakke godt med alle partier som ikke ønsker fire nye år med en Høyre-Frp-ledet regjering, sier Støre til Nettavisen.

Se video-intervjuet med Støre her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.