*Nettavisen* Nyheter.

Bastøy-sak fengsler utenlandske seere

Foto: (Screengrab: BBC)

Et BBC-innslag om Bastøy fengsel er blant de mest delte sakene i verden.

21.05.12 09:24

«Til og med fergen ut til fengselsøya kjøres av fangene».

Slik begynner nyhetsinnslaget som i skrivende stund er det fjerde mest sette innslaget på BBCs hjemmesider.

Over 1.700 mennesker har delt de to sakene om Bastøy fengsel, hvor BBCs reporter Paul Henley tar turen ut til Bastøy for å intervjue fanger og fengselsledelse.

BBC-saken har også vært høyt rangert på sider som måler hvilke saker som blir mest delt i verden.

Fengslende lesing
Det er tydelig at soningsformen fascinerer utlendinger; Nettavisen har tidligere skrevet om hvordan en annen britisk avis lenge hadde en Bastøy-sak som en av sine mest leste saker i 2011.

Michael Moore trakk det frem i sin film «Sicko», men kun som et bonusvalg. Moore mente han ikke kunne bruke Norge som eksempel, fordi det ville gjøre filmen hans mindre troverdig. Ingen ville tro at forholdene er slik de er i Norge.

HTML EMBED

BBCs reporter intervjuer blant annet den innsatte Lamin, som sier at Bastøy-oppholdet for ham er en mulighet for «å lære, og å forandre min kriminalitet».

- Kan bli naboen din
Den britiske kanalen har også intervjuet statssekretær i Justisdepartementet, Kristin Bergersen.

- Vi mener at man må begynne med rehabilitering av innsatte fra dag én. Alle vet at når du blir løslatt, kan du bli hvem som helst sin nabo, sier Bergersen til BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er i offentlighetens sikkerhetsinteresse at du blir rehabilitert når du er i fengsel, så du kan gå ut og leve det livet alle andre tar for gitt, sier statssekretæren.

Mordere og seksualforbrytere
«Mordere og seksualforbrytere av forskjellige etnisiteter og nasjonaliteter forventes å leve fredfullt sammen i små hytter som er spredt rundt på øya», skriver BBC.

- Det er vanskelig å si at man liker å være her, men om det ikke hadde vært fengsel, kunne myndighetene leid det ut til ferierende turister, sier Morten, en danske som soner sin straff på Bastøy.

- Du er selvfølgelig ikke fri. Om du prøvde å rømme, ville du havnet rett tilbake i et vanlig fengsel. Men til å være et fengsel, er det et fint sted å være, sier Morten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det motsatte av et vanlig fengsel
Fengselsdirektør Arne Kvernvik-Nilsen synes ikke Bastøy har for gode soningsforhold.

- Hvis dette var en ferieleir for kriminelle; hva er problemet, om jeg kan vise deg resultatet? spør Kvernvik-Nilsen BBCs Paul Henley.

Og resultatene, det er 16 prosent. 16 prosent av fangene som soner deler av straffen sin på Bastøy, blir tatt for nye kriminelle handlinger etter at de har sluppet ut.

Det er fire prosentpoeng lavere enn snittet i norske fengsler, og langt unner de 70 til 75 prosentene nivået ligger på i England.

«Det er det suverent laveste nivået i Europa, sannsynligvis i hele verden», skriver BBCs reporter.

- Denne øya er ment å være så lik et lite norsk samfunn som mulig. Dette fengselet er på mange måter det motsatte av et vanlig fengsel. Her må du, som innsatt, ta styring over eget liv; ta ansvar, sier Kvernvik-Nilsen til BBC.

Billig i drift
- Jeg tror ikke på den gammeldagse metoden, der den innsatte forventes å respektere fengselsledelsen uten videre. For å respektere meg, må du først lære hva respekt betyr, og aller først lære å respektere deg selv, sier fengselsdirektøren.

- Deretter kan jeg begynne å snakke med deg om hvorfor du bør respektere meg, naboen min, og din egen nabo, sier Kvernvik-Nilsen.

BBCs Henley sier at det er vanskelig å kritisere Bastøy for ressurssløsing.

«Bastøy er markant billigere i drift enn vanlige fengsler. Dets vakt-innsatt-rate er mye lavere, om natten er det vanlig at fire-fem ubevæpnede vakter har ansvar for 114 innsatte», skriver han.

«Bastøys driftskostnader blir også lave ved at de innsatte har ansvar for store deler av sine egne liv, fra søppelrydding til matlaging og vasking.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Verdens første i sitt slag
Bastøy fengsel er et lavsikkerhetsfengsel som ligger på Bastøy i Oslofjorden i Horten kommune i Vestfold og er underlagt Kriminalomsorgens region sør.

Fengselet ble i 2007 verdens første humanøkologiske fengsel. Det bygger sitt verdigrunnlag på tre grunnpilarer: Økologi, humanisme og ansvarsutvikling. For de innsatte er landbruket en av de største arbeidsplassene på Bastøy, de produserer mye av maten som de selv spiser.

Fengselsanlegget ble opprinnelig bygd som «Opdragelsesanstalt for forsømte Gutter», nylig illustrert i filmen «Kongen av Bastøy». Bastøy skolehjem var i bruk fra 1900 til 1970.

Se BBCs innslag om Bastøy fengsel her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.