(Bergensavisen): Lørdag morgen rykket nødetatene til Nordåsvannet etter melding om at en robåt hadde gått rundt.

Åtte personer holdt seg da fast i båten.

– Personene i 20-årene var ikke iført redningsvest eller andre flytemidler da båten veltet. Melder var selv involvert, og kom seg opp på båten for å kontakte nødetatene. Da vi ble oppringt, skal de ha ligget i vannet i rundt 15 minutter, sier Stine Mjelde, operasjonsleder i Vest politidistrikt til BA klokken 0930.

Alle åtte har nå kommet seg på land, og blir tilsett av helse.

Ingen redningsvester

De fikk nødanropet like før klokken 0900 lørdag morgen.

Alle tilgjengelige ressurser ble sendt til stedet da alarmen gikk, inkludert luftambulansen, båter, politi, brann og helsevesenet.

– En politipatrulje fikk tak i en båt og tok seg ut til de åtte. De skal ha befunnet seg omkring 250 meter fra land, sier Stine Mjelde.

Politiet kom i kontakt med dem cirka klokken 0915.

– De var kalde, men alle er i god behold. De blir tilsett av helse på stedet, sier operasjonslederen.

Det er ikke meldt om savnede personer. Politiet har så langt ikke brakt på det rene i hvilken forbindelse båten var ute på vannet i. De kjenner så langt heller ikke hendelsesforløpet, og vet ikke hvorfor båten veltet.

Det var flere båter som kom raskt til stedet og fikk de åtte uheldige opp av vannet.

Alle båt- og helikopterressurser ble trukket tilbake så snart det ble kjent at alle de åtte hadde kommet seg i land.


– Må ha skjedd et uhell

BA har vært i kontakt med Fana Roklubb. Trener Georg Lund avkrefter at det er folk fra klubben hans som har vært involvert i båtvelten.

– Politiet har lånt en gummibåt med påhenger hos oss, så de kommer fort frem, sier Lund til BA.

– Hvor lett er det å tippe en ?

– Det er ikke så lett, så det må ha skjedd et uhell. Vi anser en åtter som rimelig trygg, den tryggeste båten vi bruker. Men tydeligvis går det an, sier Lund.

– Visste ikke helt hva som ventet

Innsatsleder i Vest politidistrikt, Christian Meyer, forteller at det var et jentelag fra en studentforening som var ute og trente.

– De har på et tidspunkt stoppet båten for å trene på noe som heter regattastart. I den forbindelse har de mistet balansen på båten, og de har tippet rundt.

Meyer forteller at det var de unge kvinnene som selv varslet brannvesenet, som igjen varslet nødetatene. Meldingen de først fikk, om at det var åtte personer som hadde havnet i vannet, ble tatt på alvor.

– Vi visste ikke helt hva som ventet etter første melding, så vi var ute med mye ressurser i starten. Politiet var i sving med fire patruljer, brannvesenet kom med dykkere og båt.

I tillegg satte luftambulansen kursen mot Nordåsvannet, men denne ble avbestilt da politiet kom til stedet. Ingen av de unge kvinnene ble skadet etter veltet, men det var nok litt kaldt i vannet, medgir operasjonslederen.

– De lå der ute og holdt på båten i 15 minutter, så de frøs litt. Men vi hadde biler klar med varme og varmt tøy som de vi bare hev dem inn i, avslutter Meyer.