*Nettavisen* Nyheter.

Båt kantret i Middelhavet- 700 kan ha mistet livet

På dette bildet, som er offentliggjort av den italienske kystvakten, ser man et helikopter og en båt som deltar i søket etter overlevende. Flyktningene var på vei fra Libya til Italia da båten kantret. Foto: - (Afp)

Opptil 700 flyktninger kan ha mistet livet etter at båten deres kantret på vei over Middelhavet søndag, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

19.04.15 17:37

Det er funnet flere hundre omkomne etter at en båt med over 700 flyktninger kantret på vei over Middelhavet natt til søndag. Bare 28 er funnet i live.

– Mennesker jeg har pratet med, har sett hundrevis av lik flytende rundt, sier journalist Mark Micallef fra avisen Times of Malta til nyhetsbyrået TT.

Over et halvt døgn etter at fiskebåten kantret 10 mil nord for Libya, begynner håpet om å finne flere overlevende å svinne.

– De leter i håp om å finne noen i live blant likene som flyter i vannet, sier Maltas statsminister Joseph Muscat om redningsarbeidet til avisen.

Kantret da redningen kom
Fiskebåten ba søndag kveld om hjelp fra den italienske kystvakten fordi den hadde navigasjonsproblemer. Kystvakten ba et portugisisk lasteskip, som var i nærheten, om å bistå.

Ifølge Reuters og Times of Malta samlet flyktningene seg på én side av båten da lasteskipet nærmet seg, trolig for å tilkalle oppmerksomhet. Det førte til at båten kantret, ifølge mediene.

– De kommersielle skipene som møter flyktningulykkene er sjeldent vant til slike redningsaksjoner, og har kanskje bare et par menn i besetningen. Ofte kan de ikke gjøre mer enn å se at mennesker dør framfor øynene deres, sier Micallef.

– Verste noensinne
– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne på Middelhavet, sier Carlotta Sami i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

15. september i fjor døde rundt 500 flyktninger da båten deres sank utenfor Malta, på vei fra Egypt. Samme dag døde rundt 300 flyktninger i en annen båtulykke.

Dersom tallet på omkomne fra søndagens ulykke bekreftes, vil nesten 1.600 mennesker ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa så langt i år.

Forrige søndag mistet anslagsvis 400 flyktninger livet da en båt med 550 mennesker om bord kantret.

Hastemøte i EU
Frankrikes president François Hollande har invitert EUs innenriks- og utenriksministre til et hastemøte etter tragedien. Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag