RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Båtelektronikk til tusen

Sist oppdatert:
Det holder ikke med bare kompass og turtallsmåler lenger. Her er noen av nyhetene fra «Sjøen for alle».

Båtmesser handler også om utstyr. Alle de store leverandørene av båtelektonikk er på plass på messen.

Simrad med AIS
«Automatisk Identifikasjons System» er påbudt på nyttefartøyer. Har du en AIS-mottaker, kan du se hvor båtene befinner seg. Under messen lanserte Simrad et system som også har sender, slik at lystbåter også dukker opp på kartet.

Simrad A150 gir deg beskjed om hvilke båter du er på kollisjonskurs med, og du kan enkelt kalle opp båtene over VHF ved å peke på dem med markørpilen. Systemet gir deg kun informasjon om skipstrafikken, og kan ikke brukes til navigasjon.

Ikke alle er like begeistret over å måtte montere nok et instrument ombord, og Simrad lover at AIS vil bli intergrert i kartplotterne deres etter hvert.

Integrasjon
Svenske Sea Cross har også skjønt at integrasjon er smart. De leverer en gigantskjerm der all informasjon er samlet: Kart, radar, motordata og så videre.

Brukersnittet er enkelt, alt kontrolleres med en rulle-kule og tre knapper.

Kjernen i systemet er en pc som kjører Windows, og systemet krever så mye strøm at det foreløpig bare er aktuelt i motorbåter. Sea Cross koster kr 200.000. Dyrt, men rimeligere enn konkurrentene i følge leverandøren.

Mobiltelefon for Atlanteren
Iridium-telefoner har vært langturseilernes valg dersom de ville ringe hjem. Nå lanserer Navy et alternativ.

Systemet heter Globestar, og har dårligere dekning enn Iridium. Men skal du ikke lenger enn til Karibia så fungerer det stort sett greit.

Globestar-telefonen er litt mindre, koster litt mindre å kjøpe, og er mye billigere i bruk enn Iridium. Systemene har den samme ytelsen på dataoverføring: For tregt for internett surfing, men OK for å sende og motta e-post uten vedlegg.

Hos Seilas får du flere detaljer om nyhetene!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere