Gå til sidens hovedinnhold

Båtfører var påvirket av alkohol i dødsulykke

Promille kan ha vært en medvirkende årsak til at to personer omkom i en båtulykke i Kragerø i fjor sommer.

Det kommer frem i en fersk ulykkesrapport fra Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

«En taxibåt og en fritidsbåt med fire personer om bord kolliderte utenfor Kragerø natt til lørdag 27. juli 2013. Taxibåten hadde satt av passasjerer på en brygge ved Stabbestad, og var underveis mot Kragerø for sin siste forhåndsbestilte tur. Taxibåten lå på en rett kurs og holdt trolig en hastighet på 22 knop. I det samme tidsrommet forlot en fritidsbåt med fire personer Kragerø gjestehavn med kurs for Skåtøy. Fritidsbåten hadde kommet opp i plan og kan ha holdt en hastighet på 25-30 knop. Fartøyene antas å ha blitt liggende på direkte kollisjonskurs i 15-20 sekunder før ulykken», står det i rapporten.

- Kastet på sjøen
Baugen på fritidsbåten traff taxibåtens babord side med stor kraft. Tre av personene i fritidsbåten ble alvorlig skadet i sammenstøtet. To av disse havnet i sjøen og ble senere funnet omkommet på nesten 30 meters dyp. Ingen om bord i fritidsbåten var iført redningsvest eller annet flyteutstyr.

Alkoholpåvirket
Føreren av fritidsbåten hadde drukket alkohol og hadde høyst sannsynlig en promille over 0,8 da ulykken inntraff. Dette kan ha påvirket flere av stegene i hendelsesforløpet til ulykken. Undersøkelsen peker også på visse risiko ved operativ drift og tekniske mangler hos taxibåten, kommer det frem i rapporten fra SHT.

Ingen av båtførerne oppdaget hverandre tidsnok til å unngå ulykken innenfor de 12-15 sekundene det var fri sikt mellom fartøyene. Flere uheldige og sammenfallende faktorer, inkludert lyskilder på land og i farvannet, kan ha påvirket båtførernes situasjonsforståelse og muligheter for å oppdage hverandre i tide.

En defekt ved taxibåtens babord lanterne kan ha bidratt til at føreren av fritidsbåten ikke så taxibåten som nærmet seg fra styrbord, kommer det frem i ulykkesrapporten.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler