RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BBC frykter regjeringen

Sist oppdatert:
BBCs styreleder Gavyn Davies skriver i et avisinnlegg at medlemmer av Tony Blairs regjering forsøker å undergrave statskanalens uavhengighet. Samtidig fyrer en aviseier løs mot BBC.

Gavyn Davies skrev et innlegg i avisen Sunday Telegraph i helga hvor han uttrykte frykt for hva som kan skje med statseide BBC fremover.

Bakgrunnen er at BBC har påstått at regjeringen misbrukte etterretningsrapporter i forkant av Irak-krigen, noe som har utløst en ordkrig mellom Blair-regjeringen og BBC som har vart i flere uker allerede.

– Vi refses for å ha et annet syn på et redaksjonelt spørsmål enn regjeringen og dens støttespillere. Fordi vi var dristige nok til å gjøre dette hintes det nå om at systemet som har beskyttet BBC i 80 år skal fjernes og erstattes med ytre kontroll, skriver styrelederen ifølge NTB.

Den britiske kulturministeren Tessa Jowell tar avstand fra Davies utspill, og sier striden mellom statskanalen og regjeringen ikke kommer til å føre til endringer i BBCs retningslinjer.

Krangelen mellom regjeringen og BBC har utløst en rekke kommentarer fra prominent hold i det britiske samfunnet, inkludert tidligere minister Peter Mandelson.

En av de mest oppsiktvekkende hendelsene er at eieren i den samme avisen der BBCs Davies slapp til med sitt brev, har gått til frontalangrep mot statskringkasteren.

Mediaguardian skriver at Lord Black, som er hovedeier i Telegraph-gruppen, går til angrep både mot BBC og en kronikør i sin egen avis som forsvarer statskringkasteren. Black sier BBC innehar en patalogisk fiendlighet mot hele den britiske regjeringen, alt det konservative (toriene) partiet driver med, amerikansk politikk, vestlig religion og den frie markedsøkonomien generelt.

Han mener statskanalen drar nytte av skattemessige fordeler, utnytter sin spesielle posisjon som allmennkringkaster kommersielt, forgifter den offentlige debatten og dropper forpliktelsen til å skille mellom kommentarstoff og vanlig rapportering på det politiske området.

Men angrepet stopper ikke der: Black går også til angrep på en av sine mest prominente skribenter i sin egen avis, Boris Johnson som er parlamentsmedlem for det konservative partiet, skriver kronikker for Daily Telegraph og er redaktør for det politiske magasinet Spectator, som han hevder hvitvasker BBC gjennom sine kronikker i Daily Telegraph.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere