RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GRUSOMME AVSLØRINGER: En granskning viser at den avdøde BBC-profilen Jimmy Savile forgrep seg på både unge og eldre mennesker. Ugjerningene skal ha funnet sted på blant annet 28 forskjellige sykehus i Storbritannia.
GRUSOMME AVSLØRINGER: En granskning viser at den avdøde BBC-profilen Jimmy Savile forgrep seg på både unge og eldre mennesker. Ugjerningene skal ha funnet sted på blant annet 28 forskjellige sykehus i Storbritannia. Foto: Anna Gowthorpe (Pa)

BBC-profil forgrep seg på ofre i alderen fem til 75 år

Sist oppdatert:
Ofre i alderen fem til 75 år ble gjennom en årrekke utsatt for BBC-stjernen Jimmy Saviles overgrep ved britiske sykehus. Savile skal også ha tuklet med lik.

De seksuelle overgrepene fant sted i sykehussenger, i korridorer og på kontorer, heter det i en gransking av den nå avdøde Saviles ugjerninger ved 28 offentlige sykehus i Storbritannia.

Både jenter, gutter, menn og kvinner - pasienter, besøkende og ansatte - ble ofre for overgrep -og Savile omtales som et «opportunistisk seksuelt rovdyr», melder BBC med henvisning til den svært detaljerte granskingen som består av en rekke rapporter.

Likhus
Ved et sykehus i den nordengelske byen Leeds alene har 60 mennesker i alderen fem til 75 år stått fram og sagt de ble misbrukt eller trakassert mellom 1962 og 2009. Tre av tilfellene gjelder voldtekt.

En spesielt grufull avsløring er knyttet til det BBC omtaler som Saviles «velkjente fiksering på døde mennesker». Rapporten fra Leeds inneholder anklager om at TV-stjernen utførte seksuelle handlinger med døde mennesker på institusjonens likhus, samt at dette ble fotografert.

Ubekreftede påstander
- Anklagene om oppførselen hans i likhuset er utrolig opprivende og foruroligende, sier Sue Proctor, som ledet etterforskningen i Leeds.

Vitner har forklart at påstandene kom fra Savile selv, som sågar skal ha skrytt av å ha laget smykker av glassøyne han hevdet å ha tatt fra en av de døde. Påstandene om likskjending kan ikke bekreftes, men etterforskerne påpeker at Saviles interesse for likhuset «ikke var innenfor akseptable grenser».

Helseminister beklager
Helseminister Jeremy Hunt ba torsdag ofrene om forlatelse på vegne av regjeringen for ikke å ha beskyttet dem mot en mann som i sin storhetstid ble løftet opp som en «eksentrisk nasjonalskatt». Han viste seg å være en sykelig og aktiv seksualforbryter, påpeker Hunt.

BEKLAGER: Helseminister Jeremy Hunt ba torsdag ofrene om forlatelse på vegne av regjeringen for ikke å ha beskyttet dem mot en mann som i sin storhetstid ble løftet opp som en «eksentrisk nasjonalskatt».

- Vi sviktet dem på verste vis, og uansett hvor lang tid som har gått, lever mange av dem fortsatt med smerten de opplevde, sa Hunt i en uttalelse til den britiske nasjonalforsamlingen.

Berømmelsens ly
Savile døde 84 år gammel i 2011. Året etter startet opprullingen av skandalen da politiet gjorde det kjent at Savile trolig hadde misbrukt flere hundre mennesker, de fleste barn, ved sykehus og på BBC-kontorer gjennom seks tiår.

Granskingen som ble offentliggjort torsdag er bare den siste i en lang rekke rapporter som dokumenterer hvordan Savile, i sin tid blant landets desidert største TV-profiler, kunne begå forbrytelsene i ly av sin berømmelse.

BBC-gransking
En egen gransking fra den britiske spesialenheten for politisaker har kritisert politiets håndtering av saken. En rapport slo i fjor fast at britisk politi ignorerte beskyldninger mot Savile i 50 år.

Samtidig ble BBC-sjefer i en gransking i 2012 renvasket for å ha lagt lokk på anklagene mot Savile, mens ledelsen fikk sterk kritikk for måten de håndterte avsløringene på. Resultatene av en større undersøkelse av kringkasterens feilgrep er ventet senere i år.

Siden de sjokkerende avsløringene om Savile så dagens lys, har en rekke høyt profilerte britiske kjendiser blitt pågrepet, siktet for overgrep. (©NTB)


Fakta om anklagene mot Jimmy Savile
* Den avdøde britiske TV-kjendisen Jimmy Savile anklages for flere hundre tilfeller av seksuelle overgrep.

* Savile var blant annet programleder for det svært populære musikkshowet Top of the Pops. Han ledet også Jim'll Fix It, der unge seere fikk ønsker om opplevelser oppfylt.

* En rapport som ble lagt fram i januar 2013 konkluderte med at Savile begikk 214 seksuelle overgrep, hovedsakelig mot jenter. Savile begikk overgrepene både i BBCs lokaler og på sykehus der han frontet veldedig arbeid.

* Overgrepene skal ha skjedd over mer enn 50 år, fra 1955 til 2009. Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel.

* Mange av Saviles ofre ble ikke trodd da de gikk til myndighetene og klaget på ham. Den britiske påtalemyndigheten har i ettertid beklaget dette.

* En ny gransking konkluderer med at Saviles begikk overgrep ved til sammen 28 sykehus i Storbritannia. 60 personer har stått fram og forklart at de ble misbrukt eller trakassert ved ett og samme sykehus mellom 1962 og 2009.

*Ofrene skal ha vært pasienter, besøkende og ansatte, i alderen fem til 75 år. Savile anklages også for likskjending.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere