RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BBC-sjef må forklare seg om krangel med Blair

Sist oppdatert:
I dag stiller BBCs toppsjef Greg Dyke i vitneboksen i forbindelse med høringene om våpeneksperten David Kellys død.

Dyke må forklare seg om striden mellom BBC og den britiske regjering, etter at BBC-reporter Andrew Gilligan beskyldte regjeringen for å ha "spritet opp" en rapport om irakiske våpen.

Det melder NTB.

David Kelly, som arbeidet som våpenekspert i forsvarsdepartementet i London, ble avslørt som Gilligans kilde og etter å ha blitt spurt ut i en parlamentskomité, begikk han selvmord den 18. juli i år.

Selvmordet utløste en storm av kritikk mot statsminister Tony Blair og hans regjering. Spørsmålet om BBCs rolle i saken ble skjøvet i bakgrunnen, men nå rettes søkelyset igjen mot den respekterte britiske allmennkringkasteren.

Ifølge Mediaguardian er det en overraskelse at Dyke må forklare seg. Sjefen for nyhetsdivisjonen i BBC, Richard Sambrook, avga vitnemål i forrige måned, og det var forventet at Dyke skulle slippe unna spørsmål fra den erfarne dommeren Lord Hutton som leder kommisjonen.

I kjølvannet av selvmordet og skarp kritikk fra regjeringen om dekningen av Kelly-saken fra BBC-reporter Andrew Gilligan, var strategien aggressiv: Dyke og BBCs styreleder Gavyn Davies slo kraftig tilbake mot kritikken, ikke minst i brevs form.

Ifølge Mediaguardian har tidligere redaktør av Daily Telegraph, Sir Max Hastings, krevd at Dyke må ta ansvar og trekke seg fra BBC-sjefstillingen. Som generaldirektør er Dyke BBCs sjefredaktør og øverste ansvarlige for alt materiale det gigantiske konsernet sender ut – på radio, på fjernsyn og på Internett.

I praksis er det umulig for en enkelt person å ha detaljkunnskap om alt som publiseres fra BBC, men det er allerede kommet fram at BBCs redaksjonelle ledelse tvilte på holdbarheten i Andrew Gilligans reportasje, skriver NTB.

Utad støttet imidlertid redaksjonsledelsen Gilligan helt og fullt, noe som er helt i samsvar med vanlige tradisjoner i mediene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere