I kjølvannet av saken der norsk filmbransje har gått til søksmål for å ta personen som lastet opp en dårlig kopi av den norske storfilmen Max Manus på internett, bare få dager etter at den havnet på norske kinoer, har det vært relativt stille fra den norske lukkede piratverdenen.

Miljøet ser ut til å ha gått litt i dekning i påvente av utfallet på en sak som har gått til Høyesterett.

Forsøker å blåse liv i miljøet
Men nå ser krefter i miljøet ut til å igjen ønske å rekruttere folk som kan få ut norske filmer på internett, mens de ennå går på kino. I en større guide som er lagt ut på det lukkede norske fildelingsnettverket Norbits, gås det i detalj gjennom hvordan du bør gå fram for å ulovlig gjøre opptak fra norske kinosaler - gjerne kalt «cam-versjoner».

Guiden går nøye gjennom alt fra hvordan du på forskjellige måter kan smugle et videokamera inn i kinosalen, inkludert å grave det ned i stor boks med popcorn - til hvordan du best skjuler videokameraet på plassen din, uten at det skal gå ut over kvaliteten på opptaket. Den gir også tips om hva slags utstyr og innstillinger du bør benytte for best mulig resultat.

I guiden går en også gjennom hvilke kinoer du bør styre unna, hvordan du velger rett forestilling å filme på - og en lang rekke generelle tips for å unngå å bli tatt som kinopirat.

«Ettersom jeg bor i et land hvor piracy er lovlig kan jeg også hjelpe deg med opplasting», skriver forfatteren av guiden.

Straffbart
Advokat Espen Tøndel i Simonsen Advokatfirma er den fremtredende advokaten for norsk underholdningsbransje, og jobber blant annet med bekjempelse av piratkopiering. Han sier til Nettavisen at han kjenner til problematikken, og advarer de som skulle la seg friste.

- Dette er jo straffbart og kinoene har fokus på denne typen aktiviteter. Per i dag har ikke dette vært et problem bortsett fra en liten gruppe som i 2008 og 2009 gjorde noen få opptak. Disse er ikke aktive i dag, sier Tøndel.

- Spenningen som er motivasjonen
Simon Eriksen Valvik, skaperen av den norske fildelingsfilmen Urospredere, kom i arbeidet med sin film dypt inn i den norske fildelingsverdenen. Han mener at denne typen aktivitet er stor i utlandet, men lite utbredt i Norge.

- Jeg har ikke fått inntrykk av at det er så utbredt i Norge, kinopersonalet har blitt strengere med tiden, sier han til Nettavisen.

Filmskaperen mener at filmene som kommer ut som et resultat av denne typen filming uansett er lite ettertraktet - samtidig som det blir politisak ut av det om en blir tatt for filmingen.

- Om noen filmer i en kinosal, vil jeg tørre å påstå at det er spenningen ved det som er den største motivatoren, og til en viss grad prestige hvis du er med i en gruppe, mener han.

Kvaliteten er ikke god nok
- Selv om teknologien i «husholdningskameraer» øker, vil det ikke bli den samme opplevelsen som på kino eller DVD. Etter å ha snakket med en gruppe i «scenen» [de som står for produksjonen av piratmateriale, journ.anm.] fikk vi blant annet vite at det har noe med å vise seg fram. Den ene påpekte også humoristisk at han personlig ikke var så veldig begeistret for cam-versjoner av filmer,