*Nettavisen* Nyheter.

Beboere evakuert ved nedlagt gruve i Hemnes

Tre beboere er evakuert fra boligene ved den nedlagte gruva i Bleikvasslia i Hemnes i Nordland fordi grunnen har sunket kraftig. Så langt er det ikke aktuelt å evakuere flere.

Beboerne ble vekket ved 7-tida torsdag morgen.

– Vi fikk beskjed om å pakke og deretter evakuere. Jeg har fått telefon fra politiet i etterkant. De vet ikke så mye ennå, de venter på en geolog. Vi får ikke lov til å røre noe før han har vært og sett, sier May Britt Normann til NRK.

Grunnen ved gruva, som ble lagt ned i 1998, skal ha sunket mellom 20 og 30 centimeter i løpet av natt til torsdag. En sprekk skal ha beveget seg 180 meter mot det nærmeste huset som ligger rundt 200 meter fra gruveinngangen, ifølge NRK.

– Tre beboere er evakuert fra den delen av boligfeltet som ligger nærmest gruva, sier operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til NTB.

Venter på geolog

Hun sier det har vært bevegelser i grunnen og sprekkdannelser i området før, men ikke så alvorlig som nå. Det var daglig leder i Bleikvassli Gruber, Olav Bakke, som meldte fra om problemene, ifølge Bygdås.

– Han er selv geolog, men ønsker at en uhildet fagperson skal se på stedet, sier hun.

Området rundt gruva er sperret av i påvente av at geologer skal komme til stedet for å foreta undersøkelser. Folk fra kommunen og gruveledelsen skal møte politiet for å vurdere situasjonen videre.

– Vi har politipatruljer på plass som passer på, sier operasjonslederen.

Fem hus

Veien inn til boligfeltet er også sperret, men det er kun de nærmeste husene som er tømt for folk.

– Det er fem hus, men bare tre personer var hjemme, så det gikk veldig greit. De er innlosjert hos venner og kjente, sier stabssjef Roar Tøgersen hos politiet i Helgeland.

Han understreker at det foreløpig ikke er snakk om å evakuere flere folk, men at det selvsagt vil bli vurdert hvis geologer slår fast at området er i fare. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag