RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beboere evakuert ved nedlagt gruve i Hemnes

Tre beboere er evakuert fra boligene ved den nedlagte gruva i Bleikvasslia i Hemnes i Nordland fordi grunnen har sunket kraftig. Så langt er det ikke aktuelt å evakuere flere.

Beboerne ble vekket ved 7-tida torsdag morgen.

– Vi fikk beskjed om å pakke og deretter evakuere. Jeg har fått telefon fra politiet i etterkant. De vet ikke så mye ennå, de venter på en geolog. Vi får ikke lov til å røre noe før han har vært og sett, sier May Britt Normann til NRK.

Grunnen ved gruva, som ble lagt ned i 1998, skal ha sunket mellom 20 og 30 centimeter i løpet av natt til torsdag. En sprekk skal ha beveget seg 180 meter mot det nærmeste huset som ligger rundt 200 meter fra gruveinngangen, ifølge NRK.

– Tre beboere er evakuert fra den delen av boligfeltet som ligger nærmest gruva, sier operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til NTB.

Venter på geolog

Hun sier det har vært bevegelser i grunnen og sprekkdannelser i området før, men ikke så alvorlig som nå. Det var daglig leder i Bleikvassli Gruber, Olav Bakke, som meldte fra om problemene, ifølge Bygdås.

– Han er selv geolog, men ønsker at en uhildet fagperson skal se på stedet, sier hun.

Området rundt gruva er sperret av i påvente av at geologer skal komme til stedet for å foreta undersøkelser. Folk fra kommunen og gruveledelsen skal møte politiet for å vurdere situasjonen videre.

– Vi har politipatruljer på plass som passer på, sier operasjonslederen.

Fem hus

Veien inn til boligfeltet er også sperret, men det er kun de nærmeste husene som er tømt for folk.

– Det er fem hus, men bare tre personer var hjemme, så det gikk veldig greit. De er innlosjert hos venner og kjente, sier stabssjef Roar Tøgersen hos politiet i Helgeland.

Han understreker at det foreløpig ikke er snakk om å evakuere flere folk, men at det selvsagt vil bli vurdert hvis geologer slår fast at området er i fare. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere