MALMÖ (Nettavisen): De siste dagene har det vært voldelige opptøyer flere steder i Sverige. Det har skjedd i forbindelse med at den høyreekstreme islamfiendtlige politikeren Rasmus Paludan har brent koraner.

SE VIDEO: Slik så det ut inni den brente bilen

Ulike utsatte nabolag i Malmö, Örebro, Rinkeby i Stockholm, Norrköping og Linköping har vært herjet av voldelige hendelser som ildspåsettelser av skoler, søppeldunker, biler, busser og andre bygninger.

Politiet har blitt møtt av steinkastende ungdommer og unge voksne og når brannmannskaper har måttet rykke inn på oppdrag med politieskorte. Det skjedde natt til mandag i bydelen Rosengård da den lokale skolen ble påtent.

Les også: Svensk politisjef: - Dette kan ikke fortsette

- Forstår at det kan oppleves skremmende

Dagen etter opptøyene, i bydelen verdensstjernen Zlatan Ibrahimovic vokste opp, er sporene tydelige. Nettavisen så 14 totalt utbrente biler og mange andre ødeleggelser.

På en pressekonferanse mandag formiddag uttalte politiet at det de siste dagene har vært utøvet en vold de ikke har sett tidligere.

- Det er sjokkerende å se dette, det er en katastrofe. Alle bilene som er brent, skolen som er brent, alt som er skjedd, sier Dalibor, til Nettavisen.

Han trekker frem at han er ortodoks kristen, men ønsker ikke at etternavnet skal brukes.

Les også: Frp utfordrer justisministeren: Vil ha garanti mot «svenske tilstander»

Dalibor er beboer i Rosengård gjennom seks år, og har vært i Sverige i totalt tolv år. Restene av de brente bilene gjør inntrykk, men han har sett verre.

- Jeg er ikke så bekymret for dette. Jeg har opplevd krig i Bosnia, men jeg forstår at det kan oppleves skremmende for andre. Slik det har utviklet seg tror jeg situasjonen kommer til å bli verre, at det kommer flere bilbranner og hærverk, sier Dalibor.

Han mener politikerne må ta mye av ansvaret for voldsbølgen i vårt naboland.

- Vi har en feilslått politikk i Sverige. Det burde for eksempel ikke være lov å brenne Koranen eller andre hellige skrifter. Paludan gjør det bare for å provosere. Og han klarer det. Politikerne må også gjøre mye mer på integreringsfeltet og for å bekjempe kriminalitet, sier svensk-bosnieren.

DEBATT: Når toleranse møter intoleranse

Rosengård er ikke en bydelen for de privilegerte i samfunnet. Stedet har i flere sammenhenger blitt trukket frem som et parallellsamfunn, det er lav gjennomsnittsinntekt, trangboddhet og andel med innvandrerbakgrunn er opp mot 90 prosent, forteller en politipatrulje Nettavisen møter på.

Høyreekstremist tar ikke ansvar

Paludan ønsker ikke å si så mye om hans rolle i opptøyene.

- Jeg har aldri holdt en demonstrasjon i Rosengård. De som brenner ting må selv ta ansvaret for det, skriver han til Nettavisen.

Tidligere mandag sa politiet at de mistenker at de som har stått for opptøyene og voldelige handlinger er kriminelle gjenger, ikke motdemonstranter til Paludan, Flere er pågrepet i Linköping og Norrköping, meldte politiet i en pressemelding. Flere av de pågrepne er mindreårige.

Politiet mener at de selv trolig var målet for motdemonstrantenes angrep, fremfor omstridte Paludan.

– Det er mye som tyder på at politiet har vært et mål for vold under demonstrasjonene. Vi vet at det er informasjon om oppfordring til vold mot politiet i sosiale medier, sier landssjef for politiet, Jonas Hysing, på en pressekonferanse.

Les også: Urolighetene fortsetter i Sverige etter koranbrenning

Hysing fortalte også på mandagens pressekonferanse at 26 politimenn har blitt skadet de siste dagene, og at rundt 20 politibiler har blitt ødelagt. Tre politimenn har også fått skuddskader.

Dalibor vil ikke på noen måte frikjenne politiet.

- De gjør også feil. Hvorfor kan de ikke arrestere de som gjør brenner biler og holde dem inne? Bare på denne parkeringsplassen er det fem brente biler. Dette går ikke. Sett dem i fengsel!

Vil utvise muslimer

Paludan er advokat i Sverige og i Danmark, i tillegg til å være leder for det høyreekstremistiske partiet for Stram kurs i Danmark. De ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer.

I 2020 ble Paludan dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Danmark.

Samme år ble han nektet innreise til Sverige i to år. Det skjedde etter at det kom til voldsomme opptøyer i Malmö i forbindelse med en markering der han skulle brenne et eksemplar av Koranen, innpakket i bacon, slik han flere ganger har gjort i Danmark.

Paludan har siden fått svensk statsborgerskap ettersom deler av familien er svensk.

Les også: Tre fraktet til sykehus med skuddskader etter opptøyer

To andre beboere i Rosengård, begge med pakistansk bakgrunn, mener Paludan må ta sin del av ansvaret for voldsbølgen i Sverige.

- Det er ikke til å forstå hvorfor han må krenke andre menneskers tro på den måten. Hvorfor? Her i Rosengård bor det mennesker med ulike nasjonaliteter og bakgrunn. Men det er aldri problemer oss imellom. Det er ikke menneskene her det er noe galt med, men det er politisk styring. Lovene må endres. De må bli forbudt å brenne hellige bøker, sier Ibrar Ahmed og Mazhar Iqbal samstemte til Nettavisen.

De har bodd i Rosengård i henholdsvis tre og fem år. De er begge dypt fortvilt over det som utspinner seg i deres eget nærområde.

- Jeg så bilene brenne i natt. De bilene vi ser her stod i full fyr. Det er rett og slett kjempetrist at slikt skjer. Det skaper en uro i lokalmiljøet.