Gå til sidens hovedinnhold

- Bedre å være en diktator enn homo

Europas siste diktator langer ut mot Tyskland etter trusler om sanksjoner.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (57) har av Tyskland blitt stemplet som Europas siste diktator.

Lukasjenko har styrt den tidligere sovjetrepublikken med jernhånd siden 1994. Han sørget for at ni av hans motkandidater ved forrige presidentvalg ble satt bak lås og slå.

Hviterussland er hardt presset for sine stadige brudd på menneskerettigheter. Nå trues Hviterussland med ytterligere sanksjoner, etter at Tyskland og Polen etterlyste dette under et EU-møte i forrige uke.

- Bedre å være diktator
Hviterusslands president svarer tilbake med hatretorikk rettet mot Tysklands homofile utenriksminister, Guido Westerwelle.

- Dette er hysterisk, og som dere kan se så finnes det to typer politikere. Én bor i Warszawa og en annen bor i Berlin, sier Lukasjenko i en uttalelse, ifølge det hviterussiske nyhetsbyrået Beta.

- Hvem enn som ropte ut om diktatur der borte... da jeg hørte det, så tenkte jeg, det er bedre å være en diktator enn homo.

«Hater homofile»
Tyskland sier at kommentaren er nok et bevis på at Lukasjenko er en autoritær leder.

Presidenten har flere ganger ytret sitt hat mot homofile, noe som ble understreket i en uttalelse i fjor da Lukasjenko sa at han «hater homofile».

Han har også tidligere bedt den tyske utenriksministeren om «å leve et normalt liv».

- Ekstremt farlig
Amnesty International i Storbritannia reagerer kraftig på hatkommentaren.

- Aleksandr Lukasjenkos kommentarer er ekstremt farlig. Politikere har et ansvar for å beskytte folk mot overgrep, og ikke å bygge opp under hat eller skape syndebukker. Sannheten er at noen få ord kan gi grunn nok til at voldelige gjenger, som bare trenger et lite påskudd, begår hatkriminalitet, sier leder for Amnesty, Tim Hancock, til The Times.

Hancock sier at det har vært flere hendelser det siste året med det alvorlige angrep mot det homoseksuelle miljøet i Hviterussland. Ifølge Hancock, så stiller politiet i Hviterussland seg likegyldige til mye av hatkriminaliteten som begås i den tidligere sovjetrepublikken.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her