Bedre behandling av brystkreft

Foto: Crestock

Sykdommen rammer stadig flere.

19.07.10 12:28

Oslo (ANB): Sykdommen kan arte seg svært forskjellig fra kvinne til kvinne. Men behandlingen er fortsatt ganske lik.

Hvert år dør flere hundre norske kvinner av brystkreft. Men selv om sykdomsbildet kan fortone seg svært ulikt, gjenspeiler dette seg i liten grad når sykdommen skal behandles.

- I dag har vi noen få ulike behandlingsprinsipper å velge mellom for pasienter med brystkreft. Det vil si at mange pasienter får lik behandling selv om svulsten er svært forskjellig fra tilfelle til tilfelle, sier professor Gunhild M. Mælandsmo ved NTNU i Trondheim til nettstedet forskning.no.

Sammen med kolleger i Trondheim og Oslo vil hun kartlegge de ulike svulstene grundigere for å bidra til at det stilles bedre diagnoser og at pasientene får bedre behandling.

Brystkreft er en kompleks sykdom. Både måten den arter seg på og utfallet er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne. Dermed reagerer pasientene forskjellig på behandlingen de får.

- Målet vårt er å finne ut så mye om de ulike typene svulster at hver enkelt pasient skal få riktig behandling til riktig tid, sier hun.

Fem hovedgrupper
Allerede for ti år siden påviste Therese Sørlie og Anne-Lise Børresen-Dale, som begge deltar i det nye forskningsprosjektet sammen med Gunhild M Mælandsmo og Ingrid Gribbestad, at det finnes fem hovedgrupper av brystkreft.

Nå tror forskerne imidlertid at det finnes langt flere undergrupper og at de ved å kartlegge svulsten til den enkelte pasient enda bedre, kan finne opptil 15 slike grupper. Målet er skreddersydd behandling for pasientene i de ulike gruppene.

Dagens behandlingsalternativer er kirurgi, cellegift, strålebehandling og antihormonbehandling. Forskerne leter etter nye muligheter for behandling, blant annet gjennom et pasientforsøk hvor de tester ut antistoffet Avastin. Dette stoffet skal hindre nydannelsen av blodårer i svulsten, og dermed stanse veksten.

HTML EMBED

Hva skjer i svulsten?
Brystkreft er den kreftformen som rammer kvinner oftest. Og antallet tilfeller er fortsatt økende. Forskere i mange land er engasjert med å finne ut hvordan denne kreftformen kan forebygges og behandles.

- Det er fremdeles mange som dør av brystkreft, og det kan bare bety at vi ikke klarer å behandle alle. Vi ønsker å finne ut hvordan man kan identifisere dem som har dårligst prognose. Kan man for eksempel se det ut fra den molekylære sammensetningen av svulstene? I så fall kan det lages nye medisiner som er spesielt effektive for disse, sier professor Ingrid Gribbestad.

Sammen med sine kolleger har hun utviklet en ny metode som kalles metabolomics. Ved hjelp av en spesiell MR-maskin kan forskerne undersøke biokjemiske prosesser i vevsprøver fra pasienter. Blant annet ønsker de å se om det foregår andre prosesser i en godartet svulst enn i en ondartet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.