*Nettavisen* Nyheter.

Bedre blir det ikke

North Berwick sør for Edinburgh byr på to fantastiske golfbaner.

Den eldste av banene i North Berwick, The West Links, ble etablert allerede i 1832. Med sine 175 år er dette en av de eldste banene i verden, og ikke minst en av de mest populære.

Før jeg skal slå ut forteller, starteren at de har hele 13.000 green-fee gjester hvert år. Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Utsikten er strålende der banen ligger klemt inn mellom stranden og byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild Kjærnli

Fjorden Firth of Forth med skipstrafikk og fuglefjell gir meg et panorama som du vanligvis bare finner på postkort. Banen er lite endret opp gjennom årene, og sjelden har jeg hatt det så morsomt på en golfbane.

Skaff deg din egen mobile caddie: Klikk her!

På noen hull driver jeg over et eldgammelt, lavt steingjerde, bekker krysser fairway, på det 13. hullet ligger greenen skjult bak en innhegning og det på 16. hullet møter man en helt spesiell green.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild Kjærnli

Greenen består av to platåer med en ”grøft” i mellom. Lykken er stor når innspillet sitter og ballen legger seg godt til rette på riktig platå. Feil platå hadde nok blitt et ekstra slag på scorekortet.

Likevel er det banens 15. hull som er mest berømt. The Redan er kopiert på en rekke golfbaner og er et langt par 3-hull med en green som skråner nedover i spilleretningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ann Askim

For å gjøre hullet enda vanskeligere er det seks ordentlig gufne bunkere som vokter flagget. Jeg trenger vel ikke fortelle hvor mitt utslag endte, men slag to ble slått med en kølle merket S.

Avslutningshullet må være et av de fineste jeg har spilt. Greenen ligger foran klubbhuset og har byen, bukten med småbåter og fjellet som bakgrunnskulisse. En verdig avslutning på en runde som går rett inn i toppen på min ”dette vil jeg gjøre igjen”-liste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kaia Means

Golf i verdensklasse
På motsatt side av byen ligger The Glen, som er North Berwicks nyeste bane. Men ingen ungfole, The Glen ble åpnet i 1894 vel 30 år før Norge fikk sin første bane.

Når jeg slår ut på hull 1 er det ikke med store forventninger. Det ser rett og slett ikke spesielt spennende ut. Innspillet foregår mot en green som ligger på toppen av en bratt skråning.

Når jeg kommer opp må jeg nesten gni meg i øynene. Fra platået hvor hullene brer seg ut har jeg et syn for guder. Fuglefjellet Bass Rock glitrer hvitt i sola og byen brer seg ut rundt bukta langt der nede.

Interaktiv golfklubb: Klikk her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Golf East Lothian

Av de mange fine hullene er likevel nummer 13 i en klasse for seg. Det er et par 3 hull med blindt utslag. Da jeg titter over kanten for å se etter ballen, kommer en av de flotteste greenene jeg har sett fram.

Den ligger helt nede i fjæresteinene med strand på den ene siden og klippeblokker på den andre. At ballen ikke er der og jeg må gå tilbake for å slå en ny, er ikke så viktig, gleden over å spille et hull i verdensklasse er stor.

Gammelt og nytt
Det finnes en rekke overnattingssteder i North Berwick med alt fra billige B & B hvor du betaler noen hundrelapper til eksklusive slott. The Marine Hotel fortjener å bli tatt fram spesielt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild Kjærnli

Hotellet er fra 1888 og ligger på tomten der klubbhuset til North Berwick Golf Club lå tidligere. Det har blitt foretatt omfattende oppussingsarbeider de siste årene, og hotellet framstår nå som en glimrende blanding av det moderne og fordums storhet.

Dersom du skal bo her, pass på å få et av rommene som vender mot nord. Her er det utsikt utover havet og golfbanen. Prisen for et rom på the Marine Hotel vil ligge på ca 150 £ per døgn for et dobbelt rom.

Mer enn golf
North Berwick er et populært feriested også for de som ikke spiller golf. Klippeøya Bass Rock har en imponerende koloni av fugl og det er ikke uten grunn at Scottish Seabird Centre ligger her.

I området rundt finnes det flere slottsruiner man kan besøke (som Tantallon Castle), og i byen er det en rekke gallerier og antikvitetsbutikker. I North Berwick finner du selvfølgelig også et stort utvalg puber, barer og restauranter for en hver smak og lommebok.

REISELIVSORGANISASJONEN VISIT BRITAIN HAR BETALT JOURNALISTENS UTGIFTER TIL DENNE SAKEN.

Interessert i golf? Sjekk Nettavisens golfmagasin!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag