RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre enn sitt rykte?

Sist oppdatert:
Paven har offisielt bannlyst kondomet. Men der har han kanskje misforstått noe. Undersøkelser viser nemlig at i forhold hvor man bruker kondom er sjansen større for et mer langvarig forhold.

De fleste ser på kondom som en lite romantisk oppfinnelse. Men kondombruk kan faktisk være en positiv faktor i begynnelsen av et kjæresteforhold.

Kondomstudie
Dette er konklusjonen i studien til professor John Hocking fra Universitetet i Georgia og hans kolleger. Disse gjennomførte en undersøkelse om kondombruk og parforhold som er publisert i tidsskriftet Journal of Adolescence.

Forskningsprosjektet gjennomførte kvantitative spørreundersøkelser og kvalitative intervjuer og resultatet kan synes oppsiktsvekkende: kondombruk kan være en positiv opplevelse. Hvordan?

Lengre forhold
Studien viste at i de forholdene hvor det ble brukt kondom i starten, holdt forholdet lengre. Partnerne hadde også et mer positivt bilde av hverandre og større optimisme med hensyn til forholdets fremtid.

Det viste seg at de som krevde at partneren skulle bruke kondom, opplevde at partneren likte dem bedre, fikk et større ønske om et langvarig forhold og ga også en større følelse av det seksuelle møtet som intimt og meningsfullt.

Bedre likt
I følge professor Hocking få mer respekt av din partner dersom du foreslår bruk av kondom. Han skriver i forskningsrapporten: "If you use a condom, or insist that your partner does, your partner will like you more, respect you more, be more likely to want a long-term relationship with you, feel that the sexual encounter was more intimate and meaningful, and be no less likely to think that you have a sexually transmitted disease, or that you think that he or she has one either ".

Norge på jumboplass
Hockings konklusjon er at insisterer du på å bruke kondom, sender dette ut positive signaler til partneren, og han eller hun vil faktisk like deg bedre. Disse funnene samsvarer dårlig med kondomholdninger til norsk ungdom.

Ferske tall viser at 75 prosent av norsk ungdom er positive til bruk av kondom, men at kun 1 av 5 brukte det ved siste samleie. Fjoråret var rekordår for smitte av HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. Nordmenn ligger på jumboplass i kondombruk i Europa.

Fordeler med kondom:
¿ Sikkerhet: Hvis du bruker kondom på riktig måte, er du godt beskyttet mot uønsket graviditet. Av 100 kvinner som bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 3 og 10 kvinner bli gravide.

¿ Beskyttelse mot kjønnssykdommer: Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot kjønnssykdommer som klamydia, hiv/aids, kjønnsvorter og herpes. Selv om kondomet beskytter veldig godt mot kjønnssykdommer, er det ikke 100 % sikkert.

¿ Lett å få tak i: Du kan få kjøpt kondomer i matbutikker, bensinstasjoner, parfymerier, automater, apoteker og på kondomerier. Nå er det også mulig å bestille kondomer på postordre eller gjennom Internett. Du trenger ikke å kontakte lege for å bruke det. Kondomer fås kjøpt overalt uten resept og uten aldersgrense.

¿ Enkel å bruke: Med litt trening går det lett å ta på en kondom.

¿ Kondomer har ingen bivirkninger. Hvis du er allergisk mot latex kan du få kløe, samt rød og sår hud. På apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot latex. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer.

¿ Hjelper mot for tidlig utløsning: Kondomer kan gjøre mannen til en bedre elsker.

¿ Gratis: Ungdom kan også få gratis kondomer på alle landets helsestasjoner for ungdom.

Les mer om kondomer:
Klara Klok
Klinikk for seksuell opplysning

Relaterte saker på ung.no:
Hvordan trer man på en kondom?
Alt du trenger å vite om prevensjon
Hvilken prevensjon skal jeg velge?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere