RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre helse i sydensol

Foto: Lier, Gunnar (SCANPIX)
Sol og saltvann hjelper nordmenn mot psoreasis.

(ANB/SIDE2): Tre behandlingsuker med sol og saltvann på Gran Canaria fører årlig til at flere hundre nordmenn blir bedre av psoriasisplagene.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hvert år reiser over 3.000 nordmenn på klimabehandling til utlandet i offentlig regi. Staten har behandlingsreiser til flere land, avhengig av hva slags sykdom man har. Til sørkysten av Gran Canaria og helsesenteret Valle Marina ved byen Arguineguin kommer rundt 600 nordmenn med psoriasis hvert år. Og mange har så god effekt av oppholdet at de kommer tilbake år etter år.

– Noen har vært med 20-30 ganger i løpet av de årene tilbudet har eksistert, forteller sykepleier Elisabeth Fjelde, som leder psoriasisprogrammet på Valle Marina, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vendepunkt
Psoriasis er en kronisk hudsykdom, det vil si at den som er rammet ikke blir frisk, men sykdomsutbruddene kan komme og gå i perioder. Sykdommen kan gi mye utslett, mye kløe og kan være svært plagsom.

For Maj-Louise Raude (59) fra Horten ble møtet med Valle Marina i fjor et vendepunkt.

– For første gang siden jeg fikk psoriasis som 16-åring ble jeg venn med min psoriasis. Her fikk jeg kunnskap om sykdommen, om hudkremer og om soling. Det ble en ny start for meg, sier Raude.

Raude trekker frem fellesskapet med andre i samme situasjon som viktig.

– Hjemme har jeg følt meg alene med utslettene, det har for eksempel vært vanskelig å gå i svømmehallen. Men her lærer vi andre i samme situasjon å kjenne, som også har utslett, og vi er alle med i et felles opplegg, sier Raude, som oppfordrer folk med psoriasis til å ta kontakt med psoriasisforeningen i Norge for å treffe andre i samme situasjon.

Raude understreker at oppholdet ikke er noen ferie.

– Det er jobbing fra klokka åtte om morgenen til sen ettermiddag med kursing, trening, turer, soling og loggskriving, sier hun.

Bade så mye som mulig
Mona Fjeldheim (36) fra Oslo er en annen deltaker ANB treffer på Valle Marina.

– Forrige gang jeg var her var jeg fin i lang tid etterpå. Jeg holdt det bare ved like med lysbehandling, forteller hun.

En vanlig dag for henne på Valle Marina ser slik ut:

– Jeg står opp, trener, spiser frokost, trener igjen og går på stranden noen timer. Det er viktig å bade så mye som mulig, forteller Fjeldheim som fikk psoriasis da hun var 21 år. 10 år senere søkte hun for første gang om et opphold på Valle Marina. Tredje gangen hun søkte, kom hun med.

Effekten varer i månedsvis

Etter tre ukers opphold på Valle Marina er de fleste av pasientene nesten symptomfrie i huden, ifølge Rikshospitalet, som har det administrative ansvaret for behandlingsreisene til utlandet. Effekten av oppholdet, det vil si mindre utslett og kløe, varer i flere måneder for mange av brukerne.

Hovedaktivitetene under oppholdet er soling og saltvannsbading, siden dette fører til at de fleste psoriatikere blir bedre. Under oppholdet skal de også være med på et fellesopplegg med undervisning om sykdommen, om hudkremer og salver, om sol og stråling. De skal dessuten drive med fysisk aktivitet hver dag, men også sørge for ro og hvile.

Lite informasjon

Sykepleier Elisabeth Fjelde forteller at kunnskapen mange brukere har om psoriasis når de kommer er mangelfull.

– Vi fanger opp hvor lite informasjon mange har fått hjemme i Norge. Her har vi hudlege tilgjengelig hver dag, så jeg pleier å oppfordre brukerne til å benytte den anledningen til å få tips og råd, sier hun.

Mona Fjeldheim anbefaler andre som sliter med psoriasis å søke om et opphold på Valle Marina.

– Dette er en unik sjanse man har, mener hun.

Flere brukere skryter av personalet:

– Folk her bryr seg virkelig om deg, sier en. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere