*Nettavisen* Nyheter.

Bedre leder uten pisk

Du trenger ikke å sitte på en hest for å bli en bedre leder. Men du må kunne lede uten pisk.

Det fikk den italienske bedriftsdirektøren erfare under sitt møte med hesten hos kurslederen Fabio Manzetti på Nesodden utenfor Oslo. Oppgaven virket enkel – å få hesten til å gå i sirkel rundt ham. Problemet var å få hesten til å velge mannen og ikke gresset.

- Det gikk ikke. Hesten overså ham fullstendig og han ble konfrontert med nederlag på nederlag. Etter 45 minutter snudde mannen seg mot meg og spurte: - Kan jeg få piske ham litt!

Ville piske hesten
Lederen skjønte raskt at dette ikke var noen god taktikk. Han måtte rett og slett gå inni seg selv og finne en bedre måte å kommunisere på. Denne hendelsen er et godt eksempel på lederutvikling.

- En god leder må være tydelig, empatisk og åpen for impulser fra den/de han skal lede. Lederen må klare å finne løsninger underveis ved å bruke kreativiteten sin. Denne øvelsen stimulerer disse egenskapene. Personen lærer å kjenne igjen egne emosjoner og bli fortrolig med dem. Senere kan denne erfaringen brukes til positive endringer.

Endret kurs

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Reistad


Mange godt voksne ledere møter seg selv i døra under møtet med hesten, røper Manzetti. De fleste er likevel motivert til å lære. Opplevelsene fører til mestring. Noen får en innsikt som fører til en kursendring i livet. Det samme skjedde med Manzetti, som er matematiker. Etter hvert mistet han troen på at helheten er den aritmetiske summen av komponentene. Han ble taoist og læremester, men røttene fra industri og -finansverdenen er bevart og kan brukes i samspillet med mennesker.

- Noe av det som har skjedd med meg er ”takket være”, noe er på ”tross av”. Jeg er glad for at jeg kan bidra med å hjelpe andre mennesker til å få bedre selvinnsikt. Kommunikasjonen med en hest kan sparke livsgnisten tilbake i en som er deprimert, mistilpass eller ulykkelig.

Vil du vite mer:
Fabio Manzetti

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag