RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre lyd på sekunder

Hvis du ønsker å oppnå bedre lyd på noen få sekunder, da er Xmod produktet for deg.

Creative har de siste årene utvidet aktivitetene sine ut på mange forskjellige markeder, men selskapet vokste opp fra ingenting gjennom å levere markedes beste lydkort for folk flest i pc-ens barndom.

Ble ensbetydende med pc-lyd
At et produkt var SoundBlaster-kompatibelt var like selvfølgelig som at noe var PC-kompatibelt, eller Windows-kompatibelt, noe som ikke sier så rent lite.

Selskapets siste serie av lydprodukter, som går under navnet X-Fi , har fått ekstremt med skryt på grunn av sin gode lyd. En rekke av produktene i serien er sertifisert for den anerkjente THX-lydstandarden – og mye av det koster skjorta og litt til.

Xmod er et produkt som føyer seg inn i X-Fi serien, og er på mange måter en helt ny produkttype.

Brukervennlig eksternt lydkort
Rent isolert sett er Xmod et eksternt lydkort med X-Fi-lydbrikke. Du plugger Xmod rett i USB-porten på pc-en din, og i løpet av et par sekunder har kortet tatt over for ditt eksisterende lydkort.

Dette skjer uten at du trenger å installere egne drivere. Det betyr også at løsningen er kompatibel med Mac. Xmod trekker strøm fra USB-kabelen, så du slipper egen strømkabel.

Har du en stasjonær pc kan du egentlig like gjerne kjøpe et vanlig lydkort. Det vil være noe billigere, og ikke minst vil du få mer avanserte muligheter med surroundlyd og skikkelig programvare. Ulempen er selvsagt at du faktisk må sette inn et lydkort rent fysisk.

Passer best for bærbare pc-er
Xmod er først og fremst et genialt produkt for bærbare datamaskiner. Som de fleste har fått med seg har de fleste bærbare maskiner elendig lydkort, noe som blant annet gir seg utslag i mye irriterende støy.

Med Xmod går du altså utenom det dårlige lydkortet som maskinen har fra før, og i stedet benytter du en høykvalitetslydbrikke som ikke gir deg masse støy.

Mer enn bare en lydkilde
Men med dette produktet får du langt mer enn bare et eksternt lydkort som gir deg bedre lyd. Xmod er nemlig utstyrt med to funksjoner som Creative ynder å kalle X-Fi Chrystalizer og X-Fi CMSS-3D.

Førstnevnte er en funksjon som kompanserer for mye av det kvalitetstapet som musikk ofte pådrar seg ved å bli komprimert. I tillegg spisses lydbildet litt, og det hele fremstår som et mer klart lydbildet.

Teknisk gjøres dette gjennom avanserte algoritmer som vi ikke skal gå inn på her. I teorien skal dette føre deg nærmere det som var den originale studiokvaliteten.

Du beholder kontrollen
Du kan selv bestemme hvor mye Chrystalizer-funksjonen skal påvirke musikken. Den kan kan stilles trinnløst fra et nivå der du omtrent ikke hører forskjell på lyden, gjennom et stadig mer skarpere og klart lydbilde, og over til et nivå der det omtrent føles som noen stikker nåler inn i ørene dine.

Når du finner det nivået som du er mest komfortabel med, så har du trolig kommet på et nivå der lyden er betydelig bedre og mer behagelig å høre på enn når funksjonen ikke er aktivert. Det hele blir nærmest avhengighetsdannende.

Dessverre trekker Xmod for mye strøm til at du kan bruke den direkte på mp3-spilleren din når du er ute og går. Dermed blir det nærmest en skuffelse å høre på musikk andre steder enn der du har en Xmod tilgjengelig.

Det er riktignok ingen umulighet å koble til andre enheter på Xmod, som mp3-spillere, for å få bedre lyd. For å få til dette må spilleren være koblet til en ekstern strømkilde, enten en datamaskin eller en bærbar USB-lader.

En illusjon av surround
X-Fi CMSS-3D er en litt mer innfløkt funksjon som først og fremst er beregnet for bruk med hodetelefoner. Med denne funksjonen skapes en illusjon av surround-lyd (3D-lyd) gjennom bare to høyttalere.

Mange lydprodukter på markedet har lignende funksjoner der diskantlyden i den ene kanelen holdes litt tilbake. Dette skaper en illusjon om at lydbildet åpner seg.

CMSS-3D er en langt mer avansert løsning enn du ofte finner i disse produktene, og det skaper en mye bedre illusjon av «3D-lyd» gjennom å gjøre større endringer på lyden i hele lydspekteret.

Fungerer best på spill
Creative hevder at funksjonen skal være glimrende til bruk på både musikk, film og spill. Men når sant skal sies er det ubrukelig på musikk.

Fordi Xmod gjør langt mer enn å åpne lydbildet, fremstår lydbildet helt forvrengt og grusomt – selv om effekten bare settes på minimumsnivå. På enkelte sanger kan det nærmest høres ut som det er helt andre instrumenter som benyttes enn det som er reelt.

På film fungerer det mye bedre. Til tross for at Xmod ikke kan gjengi ekte surroundlyd i seks kanaler, kan den behandle fullverdige 5.1-signaler. Disse omformes slik at en surround-illusjon skapes med bare to-kanaler. Når kilden er ekte surround får du ikke den samme forvregningen som du får med ren musikk i to-kanaler som skal emulere til surround.

Det er likevel ikke før du går over på spill at du virkelig ser den store verdien av 3D-funksjonen. Med 3D-funksjonen aktivert hører du langt bedre hvor lyder faktisk kommer fra, noe som i enkelte spill kan være forskjellen mellom liv og død.

Konklusjon
Hvis du bare skal ha et rent eksternt lydkort, da er Xmod overkill, og du vil finne mange billigere løsninger, men som et nisjeprodukt for de som vil ha veldig god lyd på sin bærbare pc er dette genialt.

Det faktum at Xmod også er helt driverløst, slik at du enkelt kan overføre det fra pc til pc (eller mac) uten problemer, gjør at bruksverdien på produktet blir langt høyere. Det er for eksempel genialt å kunne bruke Xmod både på jobb og på pc-en hjemme.

Lydkvaliteten er helt upåklagelig, og Chrystalizer fungerer over alle forventninger. 3D-funksjoner er litt mer ymse, men er god til sine bruksområder. Om du ikke skulle like noen av delene, er det uansett bare å skru av funksjonene.

Spørsmålet er da om den lille boksen er verdt drøyt 600 kroner. Vi mener svaret er ja.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere