Bedre med en fjern far

Foto: (Foto: Thinkstock)

Etter en skilsmisse er det best om far ikke har et nært forhold til barna, ifølge oppsiktsvekkende studie.

(SIDE2): Studien er fra USA, men er gjort med norske data, skriver Dagens Medisin .

Det er den amerikanske forskeren Ariel Kalil og kolleger ved Universitetet i Chicago som har fulgt 16.000 nordmenn som i perioden 1975 til -79 ble født av gifte foreldre, og som senere i barndommen opplevde at foreldrene skilte seg. Studien ble finansiert av Norsk forskningsråd.

Dårlig utgangspunkt
Forskerne kom frem til at de skilsmissebarna som bodde nært sine fedre, hadde et dårligere utgangspunkt i slutten av tyveårene når det gjaldt utdanning og arbeidsinntekt.

De barna som hadde far i nærheten hadde færre år med utdanning. Det samme var tilfellet for inntekt og arbeidsmarkedsdeltagelse når barnet var blitt 27 år. Særlig negativ innvirkning hadde skilte fedre med høy utdanning som jevnlig omgikk barna sine.

Mer konflikt

Forskerne ble overrasket over sine egne funn.

- For det første har andre studier vist at barn av høyt utdannede fedre i intakte familier generelt gjør det bedre i livet. Vi ventet dermed det motsatte av hva vi fant, Men ved videre analyser ga funnene mening, sa Ariel Kalil til Dagens Medisin.

Forklaringen var at det er mer konflikt blant foreldre hvor far var høyt utdannet.

- I tillegg er barn med slike foreldre mest sannsynlig boende mer eller mindre i to ulike hjem.

Forskningen viser dermed at konflikter i barnets hjem etter en skilsmisse er en meget viktig faktor for hvordan barna har det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.