*Nettavisen* Nyheter.

Bedre omsorg for døende uten familie

Oslo (NTB): Stortinget går samlet inn for å utvide ordningen med pleiepenger for døende. Når skal den også omfatte personer som står den døende nær, men som ikke nødvendigvis er i familie.

Innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble lagt fram tirsdag, men blir først behandlet senhøstes, etter at Stortinget kommer sammen 1. oktober.

- Nå sikrer vi at også døende uten nære pårørende kan få omsorg og pleie ved livets slutt fra noen som står dem nær, sier saksordfører Kari Henriksen (Ap).

Stortinget vedtok i 2009 at familiemedlemmer kunne få pleiepenger for å utføre omsorgsoppgaver for døende pårørende. Ordningen ble utvidet fra 20 dager til 60 dager per pasient. Dette sikret fleksibilitet og valgfrihet for pårørende og ga dem mulighet til å være i arbeid samtidig som de pleiet sine nærmeste.

- Nå blir det også mulig for personer utenfor familiekretsen å få pleiepenger. På denne måten gir vi mulighet for døende som ikke har familie i det hele tatt, eller familie som bor langt borte, til å få samme type omsorg, sier Henriksen.

Hun mener at den utvidede ordningen er i takt med tiden, i den forstand at den syke selv, så langt det er mulig, skal kunne avgjøre hvem som skal utføre pleien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag