RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre råd = færre tvister

Jo bedre råd vi har, desto sjeldnere havner vi hos forliksrådet med tvistesaker. I fjor gikk andelen tvistesaker i Hordaland ned med 10 prosent.

Andelen tvistesaker i Hordaland steg ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå gradvis frem til 2002, da det var en eksplosjon i antall saker. Dette kan ha noe med en økning av antall arbeidsledige samtidig som at strømprisene gikk opp. Siden har tallene gått ned.

- Ja, jeg tror at flere har fått bedre råd, og dermed har vi færre saker til behandling, forteller Øivind Christoffersen, leder i sekretariatet for Forliksrådet i Bergen til iBergen.no.

Bedre råd
Ifølge Kristoffersen er en av grunnene til at andelen tvistesaker har gått ned at bankene er blitt flinkere til å gjennomføre kredittvurderinger før de deler ut lån.

- Når de gjør dette kommer færre i en posisjon hvor de misligholder lånene sine. Dessuten er det bedre økonomi blant folk, noe som gjør at de lettere kan gjøre opp for seg, dermed havner de ikke hos oss, fortsetter Christoffersen.

Mens det var 20.570 tvistesaker i 2003, var tallet 18.587 i 2004, en tilbakegang på nesten ti prosent.

Flere saker per person
Det at tallet går tilbake betyr ikke nødvendigvis at det er færre personer med tvistesaker hos forliksrådet.

- En ting vi ser er at de som virkelig gjeldsproblem også har flere kreditorer, og i så måte flere saker i rådet, forklarer Kristoffersen.

- Hvis vi hadde klart å løse folks gjeldsproblem ville vi også fått færre saker, understreker han.

Økt bolig sak = flere saker
Ikke alle sakene i forliksrådet handler om ubetalte regninger, også nabotvister havner her.

- Vi har en økende andel saker om hus, trær og gjerder, hvor man kan trekke en rød tråd til boligomsetningen. Jo større omsetningen er, desto flere tvister av denne typen mottar vi, sier Christoffersen.

Selv om tallenes tale er forholdsvis klare, viser de ikke hele sannheten.

- De aller fleste sakene som blir meldt inn til oss blir trukket fordi det blir gjort opp partene i mellom og løst utenomrettslig, konstaterer Christoffersen.

Forliksrådet i Bergen løser over 60 prosent av tvistesakene som mekles opplyser Christoffersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere