RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedriftene låner mer

Sist oppdatert:
Statistikk fra Norges Bank viser at bedriftene er i ferd med å låne mer mens konsumentene har en liten nedgang. Les hvordan ekspertene tolker tallene
I dag kom Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder, som på stammespråket kalles K2.

Oppgangen var på 9,5 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av mars, opp fra 9,1 prosent i frem til utgangen av februar.

Ser man dypere i tallene ser man at veksten i kreditter til husholdninger var på 11,5 prosent ved utgangen av mars med fra 11,8 prosent i februar. Kreditten til ikke-finansielle foretak økte med 5,8 prosent siste tolv måneder, opp fra 3,7 prosent.

- Det var ventet at bedriftene ville låne mer når de investerer mer. Det er først og fremst hos bedriftene vi nå ser låneopptakene, mens det flater ut hos konsumentene, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Skandinaviska Enskilda Banken til iMarkedet.no

Hun sier videre at det er viktig at kredittveksten ikke viser tvetydige signaler. Tidligere har K2 vist at konsumentene har vært langt mer lånevillige enn bedriftene. Det skulle tale til en høyere lånekostnad for konsumenter (høyere renter) mens bedriftene burde hatt en lavere rente. Nå peker begge pilene, både bedrifter og konsumenter, i riktig retning for å sette opp renten, mener Holvik som sier til iMarkedet.no at kreditt-statisikken bekrefter at ting går i riktig retning.

Det som er en joker i tallene, og som det er vanskelig å få verifisert, er om låneiveren er knyttet opp til høyere aktivitet i olje-industrien eller om veksten er generell for andre sektorer i norsk næringsliv.

Også senior økonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets mener tallene er noe sterkere enn ventet.

- Dette var litt sterkere enn ventet, særlig etterspørselen i bedriftene, men vi har sett at investeringsviljen blant bedriftene er på vei opp, sier Aamdal til iMarkedet.no. At det faller noe for konsumentenes låneiver overrasker ikke Aamdal videre, da mars i fjor var meget sterk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere