RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedriftene vil bruke flere utlendinger

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Nesten hver tredje bedrift i Norge brukte arbeidskraft fra Europa i fjor. Omtrent like mange tror de vil øke rekrutteringen av europeere i år.

Bygg og anlegg er den bransjen som i aller størst grad benytter seg av importert arbeidskraft. Annenhver bedrift opplyser at de har tatt inn ansatte fra et annet europeisk land, viser tall fra NAV EURES. EURES er et arbeidsformidlingsnettverk for EØS-området og Sveits.

- Bruken av europeisk arbeidskraft vokser nå kraftigst innen bygg- og anlegg. For første gang på fire år er bransjen helt på topp i å rekruttere europeere, foran hotell- og restaurantbransjen, hvor vi ser en nedgang for første gang på mange år, sier Almedina B. Jahre, som leder i NAV EURES.

Privat sektor er gjennomgående litt mer ivrig enn offentlig sektor når det gjelder å ansette utlendinger. 31 prosent av de private virksomhetene benyttet seg av arbeidskraft fra Europa i fjor, mens tallet for offentlig sektor var 26 prosent.

- Stadig flere bedrifter melder at de har benyttet arbeidskraft fra Spania, sier Jahre.

Fortsatt er det vanligst å bruke polsk arbeidskraft, både i privat og offentlig sektor. På de tre neste plassene kommer Sverige, Tyskland og Litauen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere