Mandag skal statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen i krisemøter med LO, NHO for å diskutere strømkrisen.
Av tingene regjeringen nå ser på er hvorvidt de også kan gi støtte til bedrifter som er rammet hardt av de høye strømprisene. Men Støre sier under Politisk kvarter på NRK mandag morgen at man kanskje må leve med at enkelte bedrifter vil gå konkurs.
Tidenes høyeste strømpris på en sommerdag på Østlandet og Vestlandet
– Må vi tåle å leve med
– Nå er konkursene i Norge veldig lave, de var lave under pandemien, de er også lave nå fordi det går veldig bra i norsk økonomi. At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sier Støre.
– På grunn av strømprisen?
– Ja, det tror jeg også vi må tåle å leve med noen steder, sier statsministeren og fortsetter:
– Vi har sett i mediene i de siste eksempler på bakeren, slakteren eller vaskeriet, som har strøm som en viktig del av sine utgifter og som plutselig har fått en mangedobling av det. De har kommet i en vanskelig situasjon fordi marginene ikke dekker det og de kan ikke nødvendigvis velte utgiftene over på kundene, sier han.

Har fått femdoblet strømregningen: – Jeg håper noe skjer snart
Skal se på tiltak for næringslivet
Regjeringen varslet søndag at de vil gi strømstøtte til delen av næringslivet som er hardest rammet av rekordhøye kraftpriser.
Men Støre påpeker at man også må vekte det slik at de bedriftene som har bundet utgiftene opp i fastpriskontrakter, og med forsikret seg mot å få uforutsette strømutgifter, ikke blir straffet for å ha planlagt godt.

Linda har fått nok: Flykter til Nord-Norge og får gratis strøm
Hektisk krisemøtevirksomhet
Mandag klokken 08.30 startet møtet mellom Støre og de parlamentariske lederne, der statsministeren skal orientere om regjeringens arbeid med kraftkrisen. Etter at dette orienteringsmøte er overstått, og Støre senere på dagen også har vært i møte med næringslivet, skal presidentskapet på stortinget vurdere om stortingsferien skal avbrytes for å få tatt grep om strømsituasjonen.
Både LO og NHO har kritisert regjeringen for å ha vært passive i sin håndtering av den pågående strømkrisen.
– Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre siden NHO først krevde en strømordning i slutten av januar. Det er derfor bra at statsministeren og regjeringen har tatt initiativ til et møte med arbeidslivets parter i morgen for å diskutere situasjonen, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til NTB.
Regjeringens nye strømstøtteforslag
Strømstøtteordningen til husstander blir økt til 90 prosent på strøm over 70 øre kWh, som regnet fra gjennomsnittsprisen for hele måneden, fra 1. september – én måned enn tidligere planlagt.
- Det blir gitt mulighet til å forsterke reguleringen for å sikre forsyningssikkerhet. Når magasinfyllingen blir lavere enn det som er normalt for årstiden, skal muligheten for eksport begrenses.
- Regjeringen varsler strømstøtte til den delen av næringslivet som er hardest rammet av rekordhøye kraftpriser.
SV gir ingen strømstøtte til Støre nå
SV vil ikke komme regjeringen til unnsetning ved allerede nå å støtte forslagene til nye og forsterkede tiltak om strømkrisen.
– Vi var bekymret for at strømstøtten det ble enighet om i fjor, ikke var god nok og vil på ingen måte varsle enighet om at 90 prosent over 70 øre kilowattimen er det. Vi vil gå igjennom ulike modeller for strømstøtte med regjeringen og ser fram til samtaler om det, sier fungerende leder Kirsti Bergstø i SV til NTB sent søndag kveld.
Hun kaller forslagene statsministeren og finansministeren la for dagen søndag kveld, for «interessante innspill», men har ingen videre sterke meninger om dem. Hun gir heller ingen forhåndsstøtte som er egnet til å berge Jonas Gahr Støre fra å bli instruert av Stortinget.