RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedt om å løse krise

Sist oppdatert:
Kong Albert av Belgia ber eks-statsminister om hjelp.

Kong Albert av Belgia ber om krisehjelp fra tidligere statsminister Wilfried Martens for å løse Belgias dype politiske krise.

Statsminister Yves Leterme fikk mandag godkjent sin avskjedssøknad av kongen uten at det var utpekt noen etterfølger. Kong Albert ba samtidig Leterme om å lede et forretningsministerium inntil en etterfølger er på plass.

Les også: Belgias regjering går av

Kort tid etter kom det en ny kunngjøring fra Slottet, der det het at kongen har bedt kristendemokraten Wilfried Martens (72) om hjelp til å finne en rask løsning på den politiske krisen. Martens har ifølge slottet sagt ja til å forsøke å finne Letermes etterfølger.

Valget av den erfarne Martens tyder på at kongen tror det blir en vanskelig oppgave å få på plass en ny regjering, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bankskandale
Leterme leverte inn sin avskjedssøknad fredag, etter krass kritikk av hans medarbeidere.

Det var et banksalg utløst av finanskrisen, som felte regjeringen.

Sammen med nabolandene Nederland og Luxembourg rykket Belgia inn for å sikre storbanken Fortis da konkursen truet i høst. Letermes regjering greide å selge den belgiske delen av Fortis til franske BNP Paribas, noe som bidro til å sikre både innskudd og arbeidsplasser i den for Belgia svært viktige banken.

Men de mindre aksjeeierne i Fortis var misfornøyde med hvordan hele salget ble håndtert, blant annet førte det til et kraftig fall i aksjeverdien. Disse aksjeeierne ba en belgisk domstol vurdere saken, og fredag kom en knusende rapport fra landets høyesterett som sier ting tyder på at folk i regjeringen prøvde å påvirke en rettskjennelse omkring salget av Fortis.

Dyp splittelse
Belgierne skal sommeren neste år gå til urnene for å velge nye utsendinger til EU-parlamentet, og det kan tenkes at den påtroppende statsministeren vil nøye seg med å lede en overgangsregjering fram til da. Men den underliggende grunnen til den turbulente politiske situasjonen i Belgia vil ingen overgangsregjering kunne bøte på.

Denne underliggende grunnen er den sterke splittelsen mellom det nederlandsktalende Flandern i nord og det fransktalende Vallonia i sør. Regjeringskrisen har gitt flamske separatister vann på mølla, og en tidligere uhørt løsning på problemene er dermed blitt stuerent å diskutere, nemlig en deling av det 148 år gamle kongedømmet.

Jakt på etterfølger
Kong Albert rådførte seg i helgen og store deler av mandag med ledende belgiske politikere. Etter at det ble klart at Yves Leterme går av som regjeringssjef, må jakten på hans etterfølger trappes opp.

Eksstatsminister Jean-Luc Dehaene nevnes som den mest sannsynlige kandidaten til å ta over. – Jeg tror det er store muligheter for at det blir Dehaene, sa statsviteren Carl Devos ved universitetet i Gent mandag.

Etter Letermes avgang går Belgia for andre år på rad inn i julehøytiden med regjeringsturbulens. Når de belgiske politikerne ikke greier å finne ut av sine parlamentariske problemer, er det kong Albert II som rykker inn for å forhandle fram kompromisser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere