RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Befriende om singelkrise

Foto: TV3
Sist oppdatert:
Endelig en tv-serie som forteller hvordan det egentlig er å være singel kvinne på 35.

(SIDE2:) «Nynne». Premiere på TV3 klokken 21.30. Danmark 2006. Med: Mille Dinesen, Birthe Neumann, Anne Grethe Bjarup Riis, Therese Glahn m fl

«Sex og singelliv» ble en hit for tv-selskapet fordi den siktet seg inn på alle disse frustrerte kvinnene som er passert 30 og fortsatt ikke har mann og barn. Men selv om vi elsker de fire damene, så er de egentlig hakket for kule og vakre for det alminnelige liv. Bridget Jones er i så måte hakket bedre, fordi hun i hvert fall er litt lubben (i boka) og fullstendig håpløs i sin tilnærming til det i hennes øyne stusselige singellivet. Men så kurtiseres hun av en kopi av Heathcliff fra «Stormfulle høyder», samt sjarmøren på arbeidsplassen. Og hvor tragisk er nå egentlig det...

Derfor: Den skikkelig fornedrede, skuffete følelsen, som gjør en ille berørt når man er tilskuer til den, den har jeg savnet på tv og film. Det har ennå ikke kunnet matche strømmen av underholdende kvinnebøker med tragiske, frustrerte kvinner som både drikker og shopper for mye for å døyve ensomheten. Men nå har vi altså fått danskenes Nynne, som jeg skal satse gullskoene mine på at kommer til å bli oss kvinners favoritt i høstmørket.

Når Nynne tusler hjem alene på endt kveld, preges hun ikke av kule, reflekterende tanker om hvordan dette singellivet bygger henne opp. Nei, hun stavrer inn på bussen med over kanten for mye alkohol innabords, alene og smertelig klar over at hun har dummet seg ut. Så salig og så pinlig at det kun kan sammenlignes med virkeligheten.

For dette her med de søte biologiske klokkene alle snakker om, er bare noe tull. Det begynner som en liten tikking, fortsetter som en alarmklokke som ikke kan slås av, for så å bælje på som gigantiske kirkeklokker. Det er ikke kult å være fri og frank når det biologiske uret er på siste reis og drømmemannen er utenfor rekkevidde. Og det er ikke gøy når man begynner å miste sin personlighet i jakten på å matche drømmebildet av en mann.

Nynne blir av sin velmenende venninnene sammenlignet med Lego-klossen. Den passer simpelt hen ikke med Duplo-klosser:

- Så slutt å virre rundt i hele lekebutikken, formaner den etablert venninnen. Finn en som passer for deg. Nynnes store utfordring blir å finne ut hvem mannen med stor M er. For hvem i huleste kan det være, når hun ikke en gang vet hva hun liker hos seg selv.

Historien om Nynne begynte som en fiktiv spalte i den danske avisen Politiken i 1999. Tre kvinnelige journalister stod bak, og de har båret hennes skjebne videre til både film og bøker. Filmen «Nynnes dagbok» ble en av Danmarks mest sette filmer noen sinne i 2005, og i høst vises den på norske kinoer. Bøkene har toppet danske bestselgerlister, og disse har solgt godt også i Norge. Nå er tv-serien om henne solgt til åtte land, derav Norge. Premieren står på TV3 i kveld, mellom «Top Model» og «Kvinnemafiaen». Og det er bare å si til alle dere kvinner i noen og tredve års-krisen: Gled dere.

For greit nok at hovedrolleinnehaver Mille Dinesen er flott av utseende og karakteren hennes derfor kan tas på at hun nok ikke vet hvilket helvete det egentlig er om ingen mann ser din vei. Hun spiller likevel så godt ut bildet av en frustrert kvinne, som sliter med selvbildet på jobben og gråter sine modige tårer på 35-årsdagen. Derfor er man som kvinne til kvinne nødt til å like henne, sammen med flere andre gode karakterer i den danske serien.

Side2 om filmen: Dame uten sjarme

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere