Gå til sidens hovedinnhold

- Begge er undermålere

Haakon Lie med skarp kritikk av Ap-kollegaer i ny biografi.

Haakon Lie sparte ikke på bitende karakteristikker av sine motstandere, i eller utenfor partiet.

Det var mandag knyttet stor spenning til Hans Olav Lahlums gigantiske biografi over Ap-legenden Haakon Lie, som døde få måneder før utgivelsen.

Og om mye i «Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket» er kjent fra før, er det også mye nytt i biografien, som teller hele 848 sider.

Les: - En pionér har gått bort

På lanseringen mandag ga forfatteren uttrykk for at han hadde som mål å teste ut de mange mytene, om Lie som skurk, og om Lie som helt.

Ville ha Faremo
I Lahlums biografi kommer det fram at Haakon Lie og Jens Christian Hauge personlig oppsøkte Grete Faremo etter at Thorbjørn Jagland hadde avsatt henne i 1996, etter den såkalte Furre-saken.

De to Ap-veteranene lovte Faremo full støtte hvis hun stilte som motkandidat til Thorbjørn Jagland som partiformann. Det var Faremo selv som måtte avvise forslaget som urealistisk. Det er også hun selv som er kilden til disse opplysningene.

«Katastrofen» Jagland var bare en av mange politiske motstandere for Lie. Yngve Hågensen og Thorbjørn Berntsen var «begge undermålere, den første direkte dum».

Ikke gode nok
I den senere tid får også Helga Pedersen og Trond Giske passet påskrevet. Ingen av dem er ifølge Lie gode nok til å bli ledere i Arbeiderpartiet. Den rollen så Lie da heller Jonas Gahr Støre i, etter en forhåpentligvis lang periode med Jens Stoltenberg.

Det anstrengte forholdet til Gerhardsen-familien fortsatte for Lie med Rune Gerhardsen, «en som aldri har gjort noe annet enn å tape valg».

Ikke forsonet
Ifølge Lahlum skjedde det heller aldri noen reell forsoning mellom Haakon Lie og Einar Gerhardsen. Realiteten skal ha vært at Lie mislikte sin gamle fiende helt til sin død.

For den som har sansen for personlig og politisk strid, med skarpe personkarakteristikker, framstår Lahlums biografi som det rene oppslagsverk. (ANB)

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid