Gå til sidens hovedinnhold

Begge gisler i det svenske gisseldramaet er løslatt

Det opplyser politiet onsdag kveld.

Politiet melder i en oppdatering klokken 21.27 at den andre fengselsbetjenten også har blitt sluppet fri. Den første ble sluppet fri rundt klokken 19. Like før klokken 22.00 blir det også opplyst om at gisseltakerne har blitt pågrepet. De er nå sendt videre til politihuset til Eskilstuna. Begge to har blitt siktet for bortføring, skriver NTB.

To drapsdømte innsatte tok de to fengselsbetjentene som gisler i høysikkerhetsfengselet i 12.30-tiden onsdag. Gisselsituasjonen pågikk i ni timer før begge fengselsbetjentene ble sluppet fri.

Klokken 19.24 bekreftet Kriminalvården til SVT at et av gislene har sluppet fri. Det skjedde etter at 20 kebabpizzaer ble levert til fengselet, noe som angivelig var et krav gisseltakerne stilte for å slippe løs en av betjentene.

– Én holdes fortsatt som gissel, og forhandlinger pågår, sa talsperson Torkel Omnell ved den svenske kriminalomsorgen til SVT i 19.30-tiden onsdag.

I 18-tiden opplyste politiet at de 20 kebabpizzaene hadde ankommet fengselet.

– Vi kan bekrefte at maten er på plass og at forhandlinger pågår, sa politiets pressetalsperson Stefan Wickberg.

Varte i flere timer

To innsatte kom seg inn på vaktrommet i en av Hällby-fengselets avdelinger ved 12.30-tiden onsdag. De hadde dekket til overvåkingskameraer i høysikkerhetsfengselet, opplyste den svenske kriminalomsorgen til nyhetsbyrået TT.

Les også: Fengselsbetjenter tatt som gisler i Sverige

To fengselsbetjenter, en mann og en kvinne, begge vikarer, befant seg da på vaktrommet og ble tatt som gisler. De to innsatte var bevæpnet med hjemmelagde våpen laget av barberblader festet til tannbørster, ifølge Aftonbladets kilder.

Innsatsstyrken på plass

Det foregikk en større politiinnsats på stedet, og kriminalomsorgens forhandlere, innsatsstyrke og politi var alle på plass.

Tidligere i ettermiddag kom det også opplysninger om at den nasjonale innsatsstyrken var på stedet, og var klare til å gå inn i fengselet. Dette ifølge kilder til Aftonbladet. Ifølge avisens reporter på stedet hadde tre eller fire svarte varebiler ankommet fengselet.

Löfven: – Veldig alvorlig

Sveriges statsminister Stefan Löfven kalte gisselsituasjonen for «en veldig alvorlig situasjon».

– Jeg har ikke alle detaljene nå, men vi følger den svært nøye, ikke minst via våre myndigheter, sa Stefan Löfven på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han befinner seg onsdag i Norge i anledning tiårsmarkeringen for 22. juli. Pressekonferansen ble holdt i Oslo sammen med statsminister Erna Solberg (H) da han fikk spørsmål fra pressen om gisselsituasjonen.

– Vi skal sørge for å få det løst så raskt som mulig, sa Löfven.

Drapsdømte

Kriminalomsorgens fungerende sikkerhetssjef bekrefter i en epost til Göteborgs-Posten at gisseltakerne er dømt for drap.

Ifølge Expressen er begge dømt til 18 år i fengsel for hvert sitt drap. Den ene, en 30 år gammel mann, ble dømt i 2016 for å sammen med en annen mann ha drept en småbarnsfar med automatvåpen utenfor en skole.

Den andre, en 24 år gammel mann, ble dømt i 2019 for å ha drept mannen han bodde hos etter en fest. Drapet ble begått med kniv.

Gisselaksjon i 2004

Hällby-fengselet er en lukket anstalt og har den øverste sikkerhetsklassifiseringen i det svenske fengselsvesenet. Det er 98 plasser i fengselet som ligger 10 mil vest for Stockholm.

I 2004 ble en ansatt tatt som gissel av to innsatte og truet med et hjemmelaget stikkvåpen. Den situasjonen løste seg da de innsatte ga opp etter seks timer med forhandlinger. Den ansatte ble ikke fysisk skadd.

(©NTB)