RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Begikk selvmord etter å ha tatt dette bildet

Kevin Carter (33) mottok Pulitzer-prisen for dette bildet av en sundanesisk jente og en gribb. Fotografen fikk imidlertid massiv kritikk for ikke å ha hjulpet jenta. Tre måneder etter at han fikk prisen, begikk han selvmord.
Kevin Carter (33) mottok Pulitzer-prisen for dette bildet av en sundanesisk jente og en gribb. Fotografen fikk imidlertid massiv kritikk for ikke å ha hjulpet jenta. Tre måneder etter at han fikk prisen, begikk han selvmord. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Nå kan katastrofen gjenta seg.

Den prisbelønte fotografen Kevin Carter jobbet i Sudan på 1990-tallet for å dekke den daværende hungersnøden. I 1993 traff han på et underernært barn som strebet med å komme seg til et av FNs matsentre.

Jenta ble iakttatt av en glupsk gribb. Carter tok opp kameraet og foreviget situasjonen. I 1994 vant han Pulitzer-prisen for bildet. Tre måneder senere begikk han selvmord - 33 år gammel.

Det var The New York Times som først publiserte det ikoniske bildet. Hundrevis av lesere engasjerte seg voldsomt og ville vite om jenta hadde overlevd. Verken avisen eller fotografen kunne besvare spørsmålet som skulle forfølge Carter resten av livet.

Avisen svarte leserne med en lederartikkel hvor de skrev at jenta klarte til slutt å komme seg opp på beina, men at hennes videre skjebne var uviss.

Jenta hadde tatt en hvilepause da Carter fant henne utenfor landsbyen Ayod i det som nå er Sør-Sudan. Han har senere tilstått at han ventet i 20 minutter på at gribben skulle fly sin vei, noe den ikke gjorde. Derfor tok han bilde av både jenta og gribben, og deretter jaget bort sistnevnte.

Hvorfor hjalp han ikke barnet?
Under sultkatastrofen på 1990-tallet var det en regel blant journalister om ikke å berøre hungersnødsofre, i fare for å bli smittet av sykdommer.

Carter fikk massiv kritikk for ikke å ha hjulpet jenta i nød. Avisen St. Petersburg Times skrev blant annet: «Mannen som justerer objektivet for å få akkurat riktig utsnitt av hennes lidelse, kan likeså gjerne være et rovdyr, enda en gribb på åstedet».

I et selvmordsbrev skal Carter ha nevnt «minnene om sultende barn» som en av årsakene til at han var deprimert.

«Jeg er veldig, veldig, veldig lei meg for at jeg ikke plukket opp barnet,» skal han ha tilstått overfor en venn.

Den sørafrikanske fotografen Kevin Carter (33).

Historien gjentar seg
21 år senere står barna i samme området igjen overfor en ny sultkatastrofe, ettersom verdenssamfunnet ikke har maktet å bidra med den nødvendige hjelpen. En FN-topp har onsdag uttalt overfor Sikkerhetsrådet at den væpnede konflikten i verdens yngtes land er i ferd med å dra Sør-Sudan ut i en humanitær katastrofe.

Edmond Mulet, som er assisterende generalsekretær for FNs fredsbevarende operasjoner, advarte Sikkerhetsrådet om at nesten fire millioner mennesker, inkludert 50.000 barn, står i fare for å bli rammet av en hungerskatastrofe.

Frafjord Johnsen: - Veldig alvorlig
Tidligere utviklings- og bistandsminister Hilde Frafjord Johnsen har nettopp kommet tilbake til Norge, etter å ha tjenestegjort som FNs spesialutsending til Sør-Sudan de tre siste årene.

- Situasjon er veldig alvorlig, og forhåndsvarsler om en mulig hungerskatastrofe kom allerede i mars og april. Det var en advarsel til verdenssamfunnet om at man måtte få inn nok penger for å kunne gi nok hjelp raskt nok, slik at denne katastrofen kunne unngås. Dessverre har vi ikke sett dette skje. Og det er det vi ser konsekvensene av nå, sier Hilde Frafjord Johnsen til Nettavisen.

- Har verdenssamfunnet sviktet Sør-Sudan, Frafjord Johnsen?

- Jeg vil ikke gå så langt. Det har vært mangel på handling på mange fronter, og dette er en katastrofe som har kommet på grunn av krisen i landet som er selvforskyldt. Så ansvaret må fordeles på mange. Men det er ingen tvil om at det internasjonale samfunnet ikke har gjort nok, sier hun.

Frafjord Johnsen er ferdig som FNs spesialutsending til Sør-Sudan, men forblir i FN-systemet og reiser til ny jobb i Nairobi i Kenya til høsten.

Et barn i Sør-Sudan veies etter mistanke om underernæring. FN frykter at 50.000 barn står i fare for å li sultrammede.

Blodig konflikt
FN har bedt verdenssamfunnet om å bidra med ti milliarder kroner til den humanitære innsatsen i Sør-Sudan. Ønsket ble imidlertid ikke innfridd.

Norge har i år bidratt med nærmere 500 millioner kroner i bistand til Sør-Sudan.

Sør-Sudan ble selvstendig i juli 2011 etter å ha utkjempet en 22 år lang borgerkrig med Sudan.

I desember 2013 brøt det ut konflikt etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet. Titalls tusen mennesker er drept og hundretusener er drevet på flukt.

Brende er bekymret
Mandag denne uken innledet de stridende partene fredsforhandlinger i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD. Tirsdag kveld trakk gruppen til Riek Machar seg fra forhandlingene.

Norges utenriksminister sier han er bekymret for sammenbruddet i forhandlingene.

- Riek Machar og hans gruppe avviser med dette ikke bare IGADs, men hele det internasjonale samfunns klare posisjon og opplegg for fredsforhandlingene, med sikte på å løse den meget alvorlige konflikten i Sør-Sudan, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

Kilder: Associated Press, Iconic Photos, Utenriksdepartementet, Wikipedia


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere