Gå til sidens hovedinnhold

Begravd 10 dager i ruinene

To personer ble fredag funnet levende i ruinene på Haiti.

Flere dager har gått siden redningsarbeidere sa at de må trappe ned innsatsen for å finne overlevende. Onsdag pakket mange av letegruppene sammen utstyret. Dette melder NTB.

Likevel ble to personer funnet levende fredag.

21 år gamle Emmannuel Buso ble dratt ut av ruinene av et bolighus der han hadde ligget begravet i 10 dager. Det var et israelsk leteteam som fant Buso i det som en gang var en treetasjers bygning.

Rop om hjelp
84 år gamle Marie Carida Romain ble funnet av familie og venner, som gravde henne ut av ruinene med bare hendene. Gravearbeidet tok over et døgn og ble startet etter at sønnen hørte den gamle kvinnen rope om hjelp.

- Jeg hørte henne rope torsdag morgen. Venner av oss i nabolaget hjalp til å grave henne ut med bare hendene, sier sønnen Yves Romain (58). Etter å ha gravd i 20 timer, klarte familie og naboer å få ut kvinnen.

Alvorlig skadd
Mens selv om Roman ble gravd ut i live, kan hun likevel bli et av ofrene for jordskjelvet. Hun er i sjokk, og kroppen hennes er dehydrert. Hun blir nå behandlet ved General Hospital

- Vi prøver å finne ut hvordan vi kan redde henne. Brystet hennes er knust, og det er mark over hele kroppen hennes, sier redningsarbeideren Ernest Benjamin fra New York.

Avslutter letingen
Myndighetene på Haiti har besluttet å avslutte letingen etter overlevende, melder BBC lørdag.

Avgjørelsen kom dagen etter at den 21-årige kvinnen og den 84-årige mannen ble dratt levende ut av ruinene.

FNs talskvinne, Elizabeth Byrs, har oppgitt at 132 personer har blitt reddet siden jordskjelvet brøt ut for elleve dager siden.

Hun skal også ha uttalt at avgjørelsen om å avslutte letingen etter overlevende var «hjerteskjærende», men at avgjørelsen hadde blitt tatt etter råd fra eksperter.

De fleste letingsmannskaper vil nå forlate Haiti.

Minst 75.000 lik har så langt blitt funnet og begravet i massegraver, opplyser Haitis myndigheter. Det anslås at rundt 1,5 millioner mennesker har blitt hjemløse som følge av jordskjelvet, og at minst 200.000 mennesker har mistet livet.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett