Begravde broren 20 år etter han ble drept

POTOCARI: Over 6000 er gravlagt i Potocari.

POTOCARI: Over 6000 er gravlagt i Potocari. Foto: Amel Emric (Scanpix)

Markerer 20 år siden Srebrenica-massakren.

09.07.15 13:15

- Det er vanskelig, veldig vanskelig, sier Ifeta.

Hun og søsteren Merima begravet i fjor to av sine fettere. For tre uker siden var det broren Kemal de fulgte til sin siste hvileplass.

Han ble begravet nå, men drept for 20 år siden. Og fortsatt venter de to søstrene på at levningene etter flere mannlige slektninger identifiseres, slik at de kan begrave dem.

20 år
Lørdag er det 20 år siden bosniskserbiske militærstyrker begynte nedslaktingen av bosniske muslimske gutter og menn i Srebrenica. Området var av FN erklært som sikker sone, der FN-soldater skulle beskytte menneskene som hadde søkt tilflukt i området. I løpet av de første krigsårene hadde folketallet vokst med flere titall tusen, ettersom stadig flere flyktet dit.

Men de 100 FN-soldatene som var der, ble selv tatt til fange, eller ble redusert til vitner til det som er det største folkemordet i Europa siden 2. verdenskrig.

8000 muslimske menn ble drept og skjult i massegraver. Fremdeles finner man nye graver og drepte - lørdag blir 136 nye begravet, samme dag som man markerer 20 års dagen for de grusomme hendelsene.

LES her: Har funnet den største massegraven etter krigen

SORG: Ifeta har mistet fettere og en bror, og venter fremdeles på beskjed om at de har funnet flere av henens familiemedlemmer i massegraver. Foto: (Faksimile)

Uten beskyttelse
Vitner har fortalt om voldtekter og drap, der unge menn og guttunger skal ha fått strupen skåret over, og der jenter og kvinner ble voldtatt. Volden skal ha eskalert fra den startet 11. juli, og til massakren var over en liten uke senere.

- Vi så to serbiske soldater, en av de holdt vakt, den andre lå oppå jenta, med buksene nede. Hun lå på det som lignet en madrass, og det var blod på den. Det var blod på jenta, bena hennes var dekket med sår og det rant blod. Hun var tydelig i sjokk, har et vitne fra FNs Dutchbat fortalt.

Hverken de eller muslimske bosniere – som har vitnet om skrikene til jenta - kunne gripe inn og hjelpe, ettersom angriperne var væpnet. Flere av de som ble voldtatt, begikk selvmord etterpå.

Svært få av mennene som ble fraktet bort i busser, overlevde henrettelsene. De ble fortalt at de skulle utleveres som krigsfanger, men i stedet ble de fraktet ut på jorder.

- Lastebilen svingte til venstre og stoppet i gresset. Vi ble beordret ned og stilt på rekke, med ryggen til soldatene og ansiktet vendt utover jordene, der det lå strødd med døde kropper, har en av få overlevende, Suljic, fortalt.

Deretter avfyrte soldatene skudd med maskingevær. Suljic falt, men ble ikke truffet - og soldatene, som etterpå gikk rundt og brukte pistol for å henrette de som fremdeles levde, oppdaget ikke at han var i live. Kroppene ble etterlatt for å begraves senere, og slik kom Suljic seg unna.

MASSEGRAVER: Siden 1995 er det funnet flere massegraver i området rundt Srebrenica, og fremdeles pågår jobben med å identifisere de døde. Foto: Damir Sagolj (Scanpix)

SORG: Fremdeles venter pårørende at dere familiemedlemmer skal identifiseres og begraves. Foto: Stoyan Nenov (Scanpix)

Glemt
Selv om flere av de som deltok i massedrapene er pågrepet og dømt for krigsforbrytelser, er det mange av de som sitter tilbake som føler maktesløshet og at de er glemt.

- Hvilken rettferdighet, hvor er rettferdigheten. Det er ingen rettferdighet her, og det kommer aldri til å bli det her. Det virker som om mange har glemt hva som har skjedd. Kanskje er det bare de familiene som mistet noen, som ikke kommer til å glemme. Men de andre glemmer, og spesielt politikerne, sier Merima.

LES mer: Serbia frikjent for folkemord på kroater
LES også: Russland la ned veto mot Srebrenica-resolusjon

KULEHULL: Mellom 1000 og 1500 menn ble henrettet ved denne fabrikken i Srebrenica. Foto: Dado Ruvic (Scanpix)

MARSJ: Flere tusen går denne uken de rundt 100 kilometerne, samme ruten som muslimske menn flyktet da de ble angrepet i 1995. Foto: Antonio Bronic (Scanpix)

Søstrene er ikke de eneste som fremdeles begraver sine døde fedre, ektemenn, brødre og sønner. Nesten 8000 gutter og menn ble drept i løpet av de blodige julidagene i 1995.

- Det er ingen igjen, sier Zejna, som mistet blant annet sin bror og sønn, som da var 19 år gammel.

Fakta

Fakta om Srebrenica-massakren

Minnesmarkering
De døde er begravet i Potocari, der FN hadde en base i 1995 og der mange av de drepte hadde søkt tilflukt. Det er nå opprettet et minnesenter der, og siden krigens slutt har 6.241 menn blitt gravlagt her.

Det er ventet at nærmere 50.000 mennesker vil delta i markeringen lørdag. Norges utenriksminsiter Børge Brende deltar også.

- Når vi minnes Srebrenica 20 år etter, må vi derfor ta lærdom av det som skjedde, og hindre at lignende forbrytelser skjer igjen.

LES mer: Brende til Srebrenica for å delta på minnemarkering
OG her: Serbia beklager Srebrenica-massakren

Krigsforbrytelser
Under Jugoslaviakrigene ble anslagsvis mellom 130.000 og 140.000 mennesker drept, inkludert krigsforbrytelser som massemord og etnisk renskning, og konflikten er den dødeligste i Europa siden verdenskrigen.

Konflikten startet i 1991, da Slovenia og deretter Kroatia brøt ut. Det var derimot krigen i Bosnia-Hercegovina som var den mest barbariske. FNs krigsforbrytertribunal har i ettertid anklaget og dømt flere av de ledende krigsherrene for å ha stått bak krigsforbrytelser og etnisk renskning.

Den største massegraven som er funnet etter krigen, Crni Vrh, ligger i Srebrenica - der ble 629 myrdede mennesker funnet.

Flere av ofrene i massegraven ved Prijedor, som ble oppdaget så sent som i 2013, ble drept i de tre konsentrasjonsleirene som serberne bygget i nærheten av byen. Fremdeles er mange savnet.

(Kilder: Wikipedia, Al Jazeera, Independent)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.