Gå til sidens hovedinnhold

Begravelse av nazist avlyst etter protester

Albano (NTB-AFP-DPA): Begravelsen av den tyske krigsforbryteren Erich Priebke i Italia tirsdag ble avlyst før den kom i gang, etter at demonstranter støtte sammen med høyreekstreme aktivister

Flere hundre demonstranter hadde samlet seg, og mange av dem spyttet, sparket og slo til begravelsesbilen da den kom med Priebkes kiste til et senter som drives av en ultrakonservativ katolsk utbrytergruppe som skulle stå for begravelsen.

«Morder», ropte mange av dem, og en mann utbrøt at den tidligere SS-kapteinen heller burde kjøres på søppelfyllinga.

Borgermester Nicola Marini i Albano ved Roma forsøkte å hindre at begravelsesfølget passerte gjennom byen hans, som han sa hadde vært et senter for motstanden under krigen, men forsøket ble stanset av retten. Han deltok deretter selv i protestene.

Priebke, som var 100 år gammel da han døde, ble i 1998 dømt til livstid for en massakre på 335 mennesker, blant dem 75 jøder, i nærheten av Roma i 1944. Siden han var for gammel til å fengsles, tilbrakte han de siste årene i husarrest.

Sankt Pius X-samfunnet, som blant annet forbindes med antisemittisme, tilbød seg å arrangere Priebkes begravelse etter at Argentina nektet å la ham begraves ved siden av sin kone i Buenos Aires der han bodde i 50 år før han ble pågrepet. (©NTB)

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker