Gå til sidens hovedinnhold

Begravelser bør bli billigere

Eldredagen ble behørig markert på Bøler samfunnshus, og Norsk Pensjonistforbund varslet kamp mot dyre begravelser i hovedstaden.

Bøler: Folk måtte ta til takke med stoler langs veggene på Bøler samfunnshus da den internasjonale eldredagen ble markert mandag. Men de aller fleste fikk sitte ved hyggelig oppdekkede bord, hvor det ble servert kaffe og wienerbrød.

Dette er første gang bydelen har et felles arrangement på eldredagen, sier bydelsdirektør Tove Stien, og kan skue utover en fullsatt sal.

I Bydel Østensjø er nesten hver sjette person over 67 og vi har en voksende andel over 80 år, i motsetning til resten av Oslo, sier bydelsdirektøren. Hun forteller at det er 258 som er frivillige ved bydelen eldresentre, og at dette tilsvarer 24 årsverk.

Uten dere ville vi ikke hatt et så godt tilbud til de eldre. Lykke til og gratulerer med dagen, sier Stien til rungende applaus. På den andre enden av salen gjør Tor Erling Bjørnsen og Renate Walberg seg klare til å underholde. De starter med Halfdan Sivertsens "Kjærlighetsvise".

De som har lyst må gjerne stemme i, sier Renate. Folk summer rundt bordene, og fatene med wienerbrød sendes rundt. Grete Kristiansen er en av flere frivillige som gjør sitt for å gjøre dagen fin for folk. Kristiansen småsnakker med gjestene. Fyller koppene opp. Smiler. Finner kopp og kake til en dame som ikke har fått.

Kampdag

Dagens hovedtaler er Harald Olimb Norman, generalsekretær i Norsk Pensjonistforbund. Kaffepraten stilner når han presenterer seg selv og forbundet. Han varsler omkamp om pensjonsreformen. I sin nåværende form mener Norman den vil gjøre alle til minstepensjonister.

Og Stoltenberg: Vi trenger 12 000 sykehjemsplasser. Ikke i 2015, men nå. Derfor vil vi invitere alle partiene til å signere et forpliktende sykehjemsforlik hos oss i Pensjonistforbundet.

Så tar eldregeneralen til orde for å finne ut av hvorfor begravelsene er så dyre i hovedstaden.

Det koster jo omtrent 5000 kroner å ta presten i hånden, skulle jeg til å si, sier Norman. Folk nikker.

Pensjonistforbundet vil finne ut hvem som skor seg på dette, og da må vi finne ut hva de ulike komponentene koster.

Fjern momsen på begravelse, oppfordrer en kvinne i salen.

Pappkister

Harald Olimb Norman lover å ta med seg innspillet om momsfritak. Han er en populær mann. På vei ut stoppes han av en kvinne som vil fortelle om det håpløse busstilbudet i bydelen. Hun brenner for å få tilbake den gamle servicebussen. Norman lover å ta med seg dette forslaget også.

Det koster 50 000 kroner for en normal begravelse i Oslo. Prestene har foreslått å innføre pappkister igjen, sier Norman til Nordstrands Blad.

Er det kisten som er det fordyrende med en begravelse?


Nei, det er flere ting. På bakgrunn av signaler fra våre medlemmer vil vi nå foreslå tiltak, der målet ikke er å få opp gravferdsstøtten, men å finne ut hvordan vi kan få ned prisene. Vi skal sjekke hvordan dette virker i andre land, og ut fra dette si noe om gravferdsstøtten, sier Norman.

Inne i salen stemmer Tor Erling og Renate i en ny sang. De to spiller mye sammen på eldresentre, både på Østensjø og andre steder i distriktet. Andre ganger opptrer Tor Erling alene på trekkspillet sitt.

Jeg har spilt mange ganger på Bøler og Rustad, og på Manglerud er jeg minst tre ganger i måneden, forteller Tor Erling.

Grete Kristiansen, som har løpt lenge og vel med kaffekannen, har tatt seg en velfortjent pause i en sofa ved langveggen.

Det er kjekt å være her. Det er moro å se at det er så mange som har kommet.

Er det nok til alle?


Ja, det holder akkurat, smiler Kristiansen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler