Gå til sidens hovedinnhold

Begynner å bli tomt for nye kandidater som justisminister i Fremskrittspartiet

Justisdepartementet har vært en ulykke for «lov og orden-partiet» Fremskrittspartiet.

Da samboeren ble siktet, fikk justisminister Tor Mikkel Wara innvilget permisjon på ubestemt tid. Naturlig nok, for saken er både en personlig tragedie og en stor belastning på familien.

Foreløpig vet ingen om - og eventuelt når - Wara kommer tilbake.

Juridisk er det ifølge jusprofessor Eivind Smith ingenting i veien for at han kan fortsette som justisminister. Men det vil være politisk utfordrende å ha ansvar for lov og orden når din egen samboer etterforskes.

Det vi kan slå fast er at Fremskrittspartiet har hatt store problemer med å lede Justisdepartementet. Utskiftingene har vært særdeles hyppige:

  • Anders Anundsen (2013-2016)
  • Per-Willy Amundsen (2016-2018)
  • Sylvi Listhaug (2018-2018)
  • Per Sandberg (2018, konst.)
  • Tor Mikkel Wara (2018 - )

Det begynte med Anders Anundsen, som raskt ble en populær skyteskive for opposisjonen og støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre. Han fikk kritikk for utsending av asylbarn, for å lage en skrytevideo og forsøket på å tvangsplassere Mullah Krekar på Kyrksæterøra.

I desember 2016 hadde Anundsen fått nok, og trakk seg av personlige årsaker.

Neste mann ut var Per-Willy Amundsen. Han var i hardt vær allerede da han stod i departementet med nøkkelkortet i hånden, og ble konfrontert med tidligere uttalelser om klima og innvandring. En uttalelse om at Arbeiderpartiet ble opptatt av å få flere folk i politiet etter terrorangrepene 22. juli, ga en ny bølge av kritikk.

I januar 2018 var det ut med Amundsen, og bytte av departement for Sylvi Listhaug. Hun var allerede en kontroversiell politiker fra sin tidligere periode som statsråd, og fikk umiddelbart motvind fra opposisjonen. Men dråpen som fikk begeret til å renne over, var en statsusoppdatering på Facebook om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» - til overmål publisert samme dag som filmen om massedrapene på Utøya hadde premiere.

(Statusen ble for øvrig skrevet av Espen Teigen, som senere ble journalist her i Nettavisen).

Listhaug fikk bare to måneder som justisminister, før stafettpinnen ble overtatt av Per Sandberg, som konstituert statsråd - riktignok bare i 14 dager. I seg selv en utnevnelse som skapte oppmerksomhet i utlandet, siden Sandberg tidligere er dømt for å ha slått og skallet ned en asylsøker (1997) og for å ha kjørt i 100 km/t i en 60-sone.

Sånn sett var utnevnelsen av Tor Mikkel Wara langt mindre kontroversiell. Wara kom tilbake i varmen etter et yrkesliv som kommunikasjonsrådgiver. Mange vet ikke at Wara egentlig er filosof. Men han er også sønn av en politioverbetjent, og kjent for å være en arbeidsom og dyktig rådgiver. Han har også vært mindre kontroversiell enn forgjengerne, det vil si helt til Black Box-teateret lagde forestillingen som inneholdt et stillbilde av hans hjem. Da begynte rabalderet.

Les også

Tybring Gjedde kobler teaterstykke til Wara-hærverk

Foreløpig vet vi ikke hvorfor politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke Tor Mikkel Waras samboer for å ha fingert branntilløpet på en bil utenfor huset deres, eller hva som er tilknytningen til de fire andre anslagene mot familiens bolig.

Dermed er det også vanskelig å mene noe sikkert om Waras muligheter til å returnere som justisminister eller statsråd på en annen post i regjeringen.

Men nå begynner det å tynnes ut i rekken av kandidater til en så viktig stilling. Mange drømmer om en retur fra Ketil Solvik-Olsen. Han er sosialøkonom, regnet som bunn solid, men trakk seg som statsråd for å være sammen med familien og av hensyn til hans kones yrkeskarriere.

Inntil videre har samferdselsminister Jon Georg Dale overtatt som settestatsråd. Han kunne vært kandidat, men har sittet kort tid i det viktige departementet som har tradisjonelle Frp-saker som veibygging og ny infrastruktur.

En annen statsråd som kan være aktuell er Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Blant kjente jurister i partiet finner vi Ove Vanebo, Jøran Kallmyr og Vidar Brein-Karlsen.

Vanebo har vært FrpU-leder, statssekretær og er i dag senioradvokat i Kluge Advokatfirma DA. Han regnes som liberal.

Kallmyr var statssekretær i to perioder og er i dag partner og advokat i Advokatfirma Ræder DA.

Vidar Brein-Karlsen var statssekretær i Justisdepartementet under tre justisministre og var før det politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i justissaker. Problemet hans er at han nå arbeider hos kinesiske Huawai.

Nevnes kan også Torkil Åmland, som har vært statssekretær for ulike statsråder i hele perioden fra 2013, med geografisk bakgrunn fra Vest-Agder og Hordaland. Et mulig valg hvis man ønsker mindre konflikter rundt departementet.

Til sist: Beredskapsminister i Justisdepartementet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Hun kunne trådt inn som leder for hele departementet.

Kommentarer til denne saken