*Nettavisen* Nyheter.

Behandler smerter ved samleie

Smerter ved samleie er et vanlig problem for mange kvinner. Nå kan de få behandling.

14.10.08 12:45

(SIDE2): Man antar at så mange som syv til 13 prosent av alle kvinner lider av smerter ved samleie.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Smerter ved samleie, eller vestibulitt, har vært vanskelig å behandle. Selv om mange kvinner får sine sexliv ødelagt har man ikke funnet en effektiv behandlingsmetode - før nå.

Kombinert behandling
Sykehuset i Helsingborg gir kvinner som opplever smerter ved samleie en kombinasjon av vanlig behandling, som for eksempel stavterapi, og kognitiv betennelsesterapi. Metoden har vist seg å være svært effektiv.

- Mange av våre pasienter kan begynne å ha samleie etter ti behandlinger, sier Suzanne Lindstrøm, jordmor og sexolog ved sykehuset ifølge Expressen.

Kropp og sjel i balanse
Tradisjonelt sett har kvinnene fått sensibiliseringstrening og eventuelle samtaler med psykolog separat.

Ved sykehuset i Helsingborg har man fokus på at sjelen og fysikken hører sammen. Pasientene møter bare en person og behandlingen består like mye av samtaler som av fysisk trening.

- Foruten at kvinnene øver seg på å føre inn gjenstander i vaginaen så prater vi også, for eksempel om hvor viktig det er å ikke overlate sin seksualitet og ansvaret for den til noen andre. Ofte er det også liten kunnskap om egen kropp og hvordan den fungerer, sier Lindström.

Vestibulitt
Vestibulitt kjennetegnes av langvarig smerte ved berøring av området rundt skjedeåpningen. Av og til kan smertene være så store at de ikke kan gjennomføre penetrering. Noen kan også ha problemer ved å føre inn en tampong i skjeden.

Mange som lider av vestibulitt har gjennomgått gjentatte kurer mot soppinfeksjon, og det kan være grunn til å tro at en endring av den naturlige balansen i skjeden kan ha innvirkning.

Studier har også vist at p-piller kan være en av årsakene til at kvinner opplever smerter under samleie.

Les mer: - P-piller årsak til sexsmerter

I tillegg til fysiske faktorer, kan også psykiske elementer føre til at mange kvinner har denne lidelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.