Gå til sidens hovedinnhold

Behring Breivik får ikke stille i kjole og hvitt

Massedrapsmannen får ikke oppfylt ønsket om bekledning under fredagens lukkede fengslingsmøte.

Oslo tingrett har onsdag ettermiddag bestemt av terrorsiktede Anders Behring Breiviks fengslingsmøte som skal holdes førstkommende fredag, vil gå for lukkede dører. På møtet skal det bestemmes om Behring Breivik skal sitte ytterlige fire uker i isolasjon.

Det ble også avgjort at den terrorsiktede ikke kommer til å få stille i kjole og hvitt, som han på forhånd har forespurt gjennom sin advokat Geir Lippestad.

Kan kommunisere med andre
Retten har bestemt at fenglingsmøtet ikke vil være åpent fordi politiet frykter at om siktede vil få mulighet til å kommunisere med andre, vil han også få mulighet til å kommunisere med eventuelle medhjelpere til terrorhandlingene om møtet ville vært åpent.

Behring Breivik har i avhør forklart at han var alene om aksjonene, men han har også pratet om to andre terrorceller i Norge, uten at han har nevnt noen navn om hvem som skal stå bak disse.

Tirsdag ble det kjent at Breivik ønsket å stille i retten i kjole og hvitt, og at hans forsvarer Geir Lippestad hadde sendt en faks til politiet med forespørsel om dette på vegne av klienten.

- Han ønsker å stille i kjole og hvitt fordi han vil fremstå på en slik måte. Det er slik han mener er det fornuftige antrekket å kle seg i en rett, sier Geir Lippestad til VG Nett tirsdag.

Provoserende og krenkende
Retten var imidlertid ikke enig i det

- Retten beslutter at siktede ikke skal fremstilles til fengslingsmøtet i kjole og hvitt/livkjole/snippkjole. Retten oppfatter det slik at det er snakk om å benytte en bekledning siktede har beynttet ved avbilding av seg selv i forbindelse med materiale lagt ut på internett samme sag som terrorhandlingene ble begått, skriver dommer Hugo Abelsen i kjennelsen.

Han skriver videre at bekledningen Behring Breivik ønsker å stille i vil virke unødvendig forstyrrende, krenkende og provoserende.

Har avhørt 350
Under det forrige fengslingsmøtet 25. juli, ytret Breivik et ønske om å stille opp i rettet i uniform, dette fikk han også avslag på. Han ble da varetektsfengslet i åtte uker, hvorav fire av disse skulle tilbringes i full isolasjon. Under fredagens fengslingsmøte vil politiet kreve ytterligere fire uker i isolasjon for den terrorsiktede 32-åringen.

Politiet har nå avhørt 350 vitner, innhentet et stort videomateriale fra Oslo sentrum og den terrorisiktede har sittet om lag 60 timer i avhør. På lørdag var han under streng bevokning tilbake på Utøya for å rekonstruere hendelsene der 22. juli, avhøret varte i om lag åtte timer.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten