Kinesiske myndigheter fastholdt lenge at 154 personer hadde omkommet som følge av sammenstøtene mellom uigurer og han-kinesere i regionshovedstaden Urumqi.

– 46 uigurer
Lørdag oppjusteres tallet til 184. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua er 137 av de drepte han-kinesere, den største etniske gruppen i landet.

46 uigurer er ifølge Beijing drept. Uigurene, som er muslimer, utgjør minst halvparten av de 20 millionene som bor i Xinjiang.

En person som tilhører den muslimske etniske gruppen hui, som har kulturelle likheter med han-kineserne, er også drept, blir det opplyst.

En av årsaken til demonstrasjonene i provinsen er uigurenes misnøye med at så mange han-kinesere har flyttet inn i området på jakt etter jobb. Uigurene kjemper for uavhengighet i Xinhua, som ble innlemmet i folkerepublikken i 1949.

Les også: – Demonstrantene vil bli henrettet

Propaganda
Eksiluigurer hevder imidlertid at tallet på drepte er langt høyere enn det myndighetene i Beijing opererer med.

– Ifølge ubekreftede rapporter fra området er nå 1.000, eller noen sier 3.000 drept, sier leder av Den uiguriske verdenskongressen, en paraplyorganisasjon for eksiluigurere, Rebiya Kadeer.

Nyhetsbyrået AP melder at politibiler i Urumqi er utstyrt med høyttalere som pumper ut slagord mot nettopp Kadeer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kinesiske myndigheter har uttalt at hun er blant de som har iverksatt det massive opprøret. Kadeer har benektet dette.

Paramilitært politi, væpnet med automatvåpen, holder vakt ved flere av innfartsårene til områdene som befolkes av uigurer i regionen.