*Nettavisen* Nyheter.

Beijing byr seg frem

Foto: Ine C. Skaar

Januarsalg og konkurranse mellom flyselskapene gjør Beijing til det perfekte reisemål.

15.01.06 13:50

(SIDE2): Følgende kinesiske ordtak skulle passe godt i sakens anledning: «Selv den lengste reise starter med det første skritt.»

Kineserne har for fullt kastet seg på forbrukskarusellen og spanderer nå enorme summer på å vinne de rike turistenes oppmerksomhet. I store byer som Beijing og Shanghai står luksus hoteller på rad og rekke mens nye, internasjonale restauranter dukker opp på hvert eneste hjørne. Heldigvis brukes det også mye penger på å gjenoppbygge store deler av de mange kinesiske kulturskattene. Spesielt ble dette en viktig prioritering etter at det ble kjent at Beijing skal være vertskap for OL sommeren 2008.

Mye tegnspråk

Enten det gjelder taxi fra flyplassen, hvor du ønsker å dra, hva du ønsker å spise eller noe du vil fortelle - få det skrevet ned på kinesisk.

På grunn av den gode kontakten kommunistiske Kina hadde med Sovjetunionen, er det mange voksne kinesere som lærte russisk på skolen istedenfor engelsk. Slik er det ikke lenger, men fremdeles er engelsk noe de færreste forstår seg på. Når det gjelder språkvansker er grensen mellom sjarmerende tegnspråk og ren frustrasjon hårfin.

Dette merker man gjerne først og fremst når det kommer til maten. Det finnes få eller ingen menyer på engelsk. Det blir dermed vanskelig å vite hva man putter i gapet. Kanskje spennende og utfordrende for enkelte, men faren for å få servert både grisehjerne og hund er absolutt til stede.

Prøv en guide

Språkproblemer alene er grunn nok til å skaffe seg en personlig guide. Dette blir trolig de mest fornuftige brukte pengene under hele oppholdet ditt i Beijing og shopper man litt rundt er det ikke så kostbart som det høres ut.

Bruk ellers en hel dag på å traske rundt i Den forbudte by, hvor gamle kinesiske templer og keiserpalasser strekker seg så langt øyet kan se. Drageutsmykninger, veggmalerier og historiske gjenstander er bare deler av hva man kan oppleve.

Besøk også den Himmelske Fredsplass en grytidlig morgen - før turistene overtar. Dette vil gi deg en sjanse til å ta del i det myldrende folkelivet, der byens borgere møtes gjennom tradisjonell sang og musikk, trening og dragelek.

Attraksjonene er mange, men et definitivt høydepunkt er uten tvil å besøke den Kinesiske Mur.

Du kan velge mellom å slenge deg på et lass med turister eller du kan betale en taxi for å kjøre deg opp fra Beijing. Sistnevnte transportmiddel vil for en rimelig penge vente på deg og kjøre deg tilbake til byen.

Ta beina fatt

Når du først er her finnes det forskjellige måter å komme seg opp på selve muren. Man kan ta kabelvogn eller ta beina fatt og gå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexandra Fjereide

Vi valgte det siste og i godt over en time klatret vi rett opp noe som minnet mest om «en gymtime fra helvete», men gleden av å nå toppen var desto større.

Utsikten og følelsen av å være på et sted med så mye historie kan slå pusten ut av de fleste. Det å dingle med beina på kanten av den Kinesiske Mur burde være på listen over alles mål på turen.

Høsten er best

Beijing ligger på samme breddegrad som Madrid, men vintrene her er noe kaldere. I januar kan det gå ned mot minus 10 grader på gradestokken. Det kommer så klart kan på hvor hardbarka du er, men en slik temperatur kan dessverre ødelegge litt av opplevelsen. Beijing er en utendørsaktivitet.

Etter en lang dag med sightseeing måtte vi ofte legge føttene i nærmest kokende vann for å gjenvinne følelsen av varme i kroppen. Ifølge lokalbefolkningen er det best å besøke Beijing på høstparten. Da skal byen være på sitt beste, med vakre farger og en temperatur som er akkurat passe varm.

Skulle kulden først ha gjort innhogg i kroppen kan butikker og gigantiske handlesentre være tingen. Internasjonale merker fås både som ekte vare og som kopier.

Eksperter på te

Er du interessert i å kjøpe med deg kinesisk te og samtidig lære om de urgamle tradisjonene og effekten te kan gi, finnes det nok av Tea Houses som kan hjelpe deg. Vi anbefaler gjerne «Dr. Tea», som er eid av staten og derfor gratis å besøke. Her vil du få god veiledning og full forklaring av engelsktalende, universitetsutdannede eksperter på te.

Beijing er en by under stadig ekstrem utvikling, noe som er enkelt å se på byens overflate. Kontrastene er ekstrem, og landets noe kritiserte politikk kommer tydelig frem under et besøk i hovedstaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.