RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beijing holdes i jerngrep på 25-årsdagen for massakre

Tusenvis av politiet og soldater, de fleste væpnet med automatvåpen, var onsdag utplassert i Beijings gater. På selve Den himmelske freds plass og i gatene rundt plassen var det tett mellom politibilene.
Tusenvis av politiet og soldater, de fleste væpnet med automatvåpen, var onsdag utplassert i Beijings gater. På selve Den himmelske freds plass og i gatene rundt plassen var det tett mellom politibilene. Foto: Kim Kyung-hoon (Reuters)
Kinesiske myndigheter holder sentrum av Beijing i jerngrep i forbindelse med 25-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.

Kinesiske myndigheter har forbudt alle former for markeringer av massakren i 1989, men tar likevel ingen sjanser.

Tusenvis av politiet og soldater, de fleste væpnet med automatvåpen, var onsdag utplassert i Beijings gater. På selve Den himmelske freds plass og i gatene rundt plassen var det tett mellom politibilene.

Også en rekke brannbiler og ambulanser sto i beredskap i den kinesiske hovedstaden. Flere steder hadde brannvesenets vannslanger allerede blitt klargjort som vannkanoner klare til umiddelbar bruk.

Turister nektet inngang

På Den himmelske freds plass gikk hverdagslivet tilsynelatende sin vante gang. Turister ruslet rundt på den enorme plassen mens suvenirselgere forsøkte å tjene noen slanter.

Men både uniformert og sivilkledd politi sto på hvert gatehjørne og sjekket id-papirene til alle som gikk forbi.

En australsk turist sier hun ble nektet å besøke Den forbudte by, en gang hjemmet til Kinas keiser, fordi hun ikke hadde passet sitt med seg. Det er vanligvis ikke et krav at turister må vise legitimasjon for å besøke det historiske området.

Våkenatt i Hongkong

Også i flere andre kinesiske byer har myndighetene skjerpet sikkerheten onsdag. Men i delvis selvstyrte Hongkong skal det etter planen holdes en våkenatt der det tennes lys til minne om ofrene for massakren for 25 år siden.

Hundrevis, trolig over 1.000, sivile og ubevæpnede kinesere ble drept da den kinesiske hæren slo til med full tyngde mot studentene og andre som demonstrerte på plassen 3. og 4. juni 1989 med krav om demokratiske reformer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere